Finanţe

Şapte agricultori au păcălit statul cu 430 de mii de lei

Potrivit directorului Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), Petru Maleru, pe parcursul anului trecut au fost verificaţi 132 de agenţi economici care au beneficiat de subvenţii şi, deşi au fost depistate mai multe încălcări, deocamdată sunt doar şapte cazuri demonstrate, agenţii respectivi fiind obligaţi să returneze banii.

Agricultorii care au încercat să păcălească bugetul de stat vor trebui să întoarcă subvenţiile primite anul trecut. Potrivit directorului AIPA, la moment sunt şapte agenţi economici care au admis încălcări ale actelor normative şi vor fi obligaţi să întoarcă banii statului. „Unii dintre aceştia au declarat o suprafaţă mai mare decât cea plantată, alţii au prezentat date denaturate cu privire la facturile fiscale sau la tehnica agricolă declarată ca fiind nouă, deşi aceasta era deja în utilizare, tehnica fiind procurată cu un an înainte”, a menţionat Petru Maleru. Acesta a remarcat faptul că în ultimul timp, datorită numărului mare de încălcări depistate, numărul agenţilor economici verificaţi de către AIPA este în creştere. Iar începând cu anul curent a fost pus în aplicare un program electronic de evidenţă a dosarelor, care permite efectuarea verificării automate a datelor privind suprafeţele plantate sau autenticitatea facturilor fiscale.

Anul trecut au fost verificaţi 132 de agricultori. Petru Maleru afirmă că de regulă cele mai multe cazuri, circa 80% dintre încălcări, se depistează înainte de alocarea banilor, prin urmare dosarele acestor agenţi sunt respinse din start. „Dar în cazul în care beneficiarii au primit banii, iar ulterior se depistează nereguli, agentul economic este obligat să returneze banii înapoi în bugetul de stat”, declară directorul AIPA.
În 2011 au beneficiat de subvenţii 440 de agricultori. Totodată, 31 de dosare au fost respinse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *