Actualitate

Sărăcia și corupția, printre cele mai grave probleme ale Găgăuziei

68% dintre respondenți cred că regiunea se dezvoltă, lucrurile îndreptându-se într-o direcție corectă. 46% din respondenți spun același lucru despre Republica Moldova în general, scrie IPN.

„Populația găgăuză are mare încredere în instituțiile politice, dar și în președintele nou ales. Mai mult de 80% din respondenți au menționat acest lucru. În același timp, respondenții nu au putut să-și amintească trei dintre ultimele acțiuni întreprinse în ultimul timp de autoritățile locale sau regionale”, a subliniat sociologul Vasile Cantarji.

Peste 60,9% din participanții la sondaj cred că Găgăuzia este condusă , iar 72,8% menționează că ultimele alegeri în Adunarea Populară au fost libere și corecte.

În ceea ce privește aprecierea situației economice din regiune, predomină notele negative. Doar 22% din respondenți sunt mulțumiți de situația economică a Găgăuziei, iar 37% cred că lucrurile se vor îmbunătăți peste un an.

Locuitorii Găgăuziei sunt destul de pesimiști la capitolul dezvoltarea regiunii din surse proprii. Mai mult de 80% cred că Găgăuzia nu se poate lipsi de susținerea externă și doar 10,8% cred că regiunea ar putea exista și fără niciun fel de donații dinafară. 91,4% din respondenți consideră că cel mai mult regiunea este susținută de către Federația Rusă. 77,3 % au menționat Turcia și doar 11,2% Uniunea Europeană.

Televiziunea rămâne a fi principala sursă de informare și se bucură de cea mai mare încredere. Aproximativ pentru 79% din respondenți posturile TV sunt principala sursă de informare, iar 45% spun că le inspiră cea mai mare încredere.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 ianuarie-4 februarie 2017, pe un eșantion de 601 respondenți de peste 18 ani. Eroarea maximă este de +/-4%. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *