Editorial

Sărbătoarea luminii şi a bucuriei

Cu toţii ştim că „Paştile sunt în Ortodoxie sărbătoarea sărbătorilor”. Dacă sărbătoarea este o țâșnire de viață dumnezeiască în creație și ca atare o țâșnire de lumină mai presus de fire, Paștile sunt țâșnirea deplină a vieții dumnezeiești în existența noastră creștină. Paștile sunt o explozie de bucurie, care perpetuează explozia de bucurie a ucenicilor care au văzut pe Domnul înviat. De aceea, credincioșii se salută cu vestea unei bucurii de necomparat cu nicio altă bucurie: „Hristos a înviat!”, „Adevărat a înviat!”, până la Înălțarea Domnului, de când se salută cu altă veste tot așa de mare, legată interior de prima: „Hristos s-a înălțat!”.

Alergătura pentru bunătăţile mesei pascale, Deniile, Săptămâna Mare, Spovedania la preot şi Împărtăşania, ziua liberă de luni ce ne aşteaptă, iarba verde de pe câmp sau de prin parcuri, planurile de a petrece o minivacanţă cât mai liniştită ar trebui să ne conducă spre o stare plină de linişte sufletească şi de împlinire. Este adevărat că trăim vremuri grele, tulburi, de mari incertitudini şi frământări şi ne îndreptăm spre un viitor incert, însoţiţi doar de speranţe palide, fără să ştim ce ne aşteaptă, ce ni se oferă dincolo de dorinţele noastre. Suntem din ce în ce mai nervoşi, mai tracasaţi, mai nerăbdători cu noi şi cu cei din jur, ne hărţuiesc prea multe întrebări la care vrem imediat răspunsuri. Am fost învăţaţi să trăim cenuşiu, gândim cenuşiu, pentru ca în noi şi în jurul nostru să vedem numai cenuşiu. Toate aceste trăiri se răsfrâng dureros, ca o răzbunare, asupra sănătăţii noastre şi ajungem ca la un moment dat să ne întrebăm contrariaţi: Ce-am făcut, unde şi cu ce am greşit de suntem bolnavi, de ce ne-am pierdut cheful de viaţă şi puterea de a zâmbi?

Cu toate acestea, puterea de a ne dobândi sau de a ne redobândi liniştea sufletească de care fiecare dintre noi avem atâta nevoie se găseşte în noi. Nimeni nu ne-o poate oferi ca pe un dar sau ca pe un medicament. Noi înşine trebuie să luptăm ca să o obţinem şi lupta nu e deloc uşoară, dar se poate câştiga. Nu rezolvăm nimic dacă ne lăsăm prinşi în jocul celor care s-au obişnuit să ne manipuleze gândurile şi trăirile. Ar trebui să primim cu calm, cu detaşare şi cu multă înţelepciune ceea ce ni se oferă în aceste zile de sărbătoare. Nu schimbăm nimic în lume şi nici în mentalitatea altora dacă ne lăsăm copleşiţi de ceea ce aflăm şi nici dacă ne concentrăm toate gândurile pe ceea ce pare decisiv pentru un viitor comun mai bun despre care nu ştim încă nimic.
Lăsaţi lumina să vă pătrundă liniştit în suflet, Paşte fericit tuturor!

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *