Social

Șase angajați ai MAI, recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție. Lucrau în securitatea Partidului Șor

Șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost recunoscuți vinovați pentru filarea a doi procurori anticorupție. Infracțiunea a avut loc înaintea alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2020.

Faptele au avut loc în Chișinău, pe parcursul a 8 zile. Majoritatea celor șase bărbați erau atunci domiciliați în capitală, fiind originari din Anenii-Noi, Chișinău și Lipcani-Briceni. Aceștia au vârste cuprinse între 34 și 53 de ani, scrie Realitatea.md.

Unui dintre ei i s-a promis un salariu lunar de 20.000 lei în cadrul securității Partidului Șor. În prima lună de la angajare, inculpatul verifica activitatea președinților din interiorul partidului, respectarea orarului de muncă de către activiști, interacționarea lor cu cetățenii.

Ulterior, inculpații au declarat că au primit indicația să viziteze primarii din raioanele Criuleni, Dubăsari, Cimișlia și Glodeni, care erau simpatizanți ai unui alt partid, fără reprezentanți în Parlament, din motivul că aceștia nu ar fi îndeplinit îndeajuns de bine unele sarcini.

Peste o lună, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, un fost vice-ministru al MAI i-a cerut primului dintre inculpații recrutați să formeze un grup de persoane, care să urmărească neobservat un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție. Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar, transmite PCCOCS.

„Pe parcursul celor opt zile, unul din inculpați închiria mașini de la o companie în scopul filării procurorilor și le schimba în fiecare zi, iar urmărirea era efectuată de către diferiți inculpați, în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului vice-ministru”, mai transmit forțele de ordine.

Cei doi procurori anticorupție au observat filarea și au depus plângeri. După investigații, dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021. Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost pronunțată în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat.

„Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. Deși au fost liberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată, de peste 28.000 lei.  În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului vice-ministru, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri. Conform Codului penal, crearea și conducerea unei organizații criminale se pedepsește cu închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele vizate însă beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, mai informează Procuratura.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *