Economie

Șase companii petroliere ieftinesc benzina și motorina

Șeful serviciului de presă al ANRE, Anatol Barbei, a confirmat că șase companii importatoare au anunțat despre micșorarea prețurilor la combustibil, cu începere de la 11, 12 și 13 decembrie. Motorina se va ieftini cu 3,7 la sută, pînă la o medie de 14,94 de lei per litru, iar benzina cu 2 la sută, pînă la 17,32 de lei.

Aceeași sursă a precizat că în zilele următoare se așteaptă ca și alte companii să anunțe ieftiniri la carburanți. Petroliștii explică ieftinirile prin diminuarea prețurilor de import ale acestor produse.

Ultima reducere de prețuri s-a produs la începutul lunii noiembrie, cînd paisprezece companii petroliere, cinci dintre care importatoare de carburanţi, au diminuat costurile la pompă ale benzinei și motorinei în medie cu 25 și respectiv 30 de bani per litru, după ieftinirea benzinei cu 23 de bani.

În prezent pe piaţa produselor petroliere activează 86 de agenţi economici care deţin licenţe de activitate pentru comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei. Aceste produse se comercializează la 624 de staţii de alimentare din ţară.

Recent Parlamentul a aprobat modificări la legislație, potrivit cărora prețul la carburanți va fi stabilit în funcție de cotațiile la bursele internaționale, iar fermierii vor avea dreptul să importe direct, fără intermediari, pentru necesitățile proprii, produse petroliere fără condiții speciale de licențiere.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *