ActualitateEconomie

șase planete se vor alinia săptămâna viitoare, într-o rară paradă cerească

Cei care se uită la stele au șansa de a avea parte de o surpriză cerească luni, când șase planete vor apărea aliniate. Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun și Uranus vor lua parte la această paradă – care are loc atunci când planetele se adună de aceeași parte a soarelui, informeaza The Guardian.

Profesorul Danny Steeghs, de la Universitatea din Warwick, a declarat că evenimentul, care ar trebui să fie vizibil în întreaga lume, va avea loc în jurul răsăritului soarelui și va fi destul de jos în est, ceea ce înseamnă că alinierea va avea nevoie de anumite echipamente pentru a o vedea corect. „Uranus și Neptun vor fi slabe, așa că spectatorii vor avea nevoie de un binoclu bun pentru a le vedea”, a spus el, adăugând că proximitatea lui Jupiter și Mercur față de Soare le va restricționa vederea. Unele dintre planete ar putea fi vizibile cu ochiul liber, deși lumina împrăștiată ar putea totuși cauza dificultăți. „Marte și Saturn sunt cele mai accesibile pentru a fi văzute, le puteți vedea înaintea celorlalte planete care se ridică și un pic mai sus pe cer”, a spus Steeghs, adăugând că aplicațiile mobile ar putea ajuta să arate unde și când să privească în sus.

Planetele vor apărea într-un aranjament diagonal pe cer, cu Saturn cel mai sus, urmat de Neptun, apoi de Marte, Uranus și Mercur. Jupiter va apărea cel mai aproape de orizont. Dr. Grant Kennedy, tot de la Universitatea din Warwick, a declarat: „Vedem soarele în ambele emisfere, iar planetele nu sunt prea departe de soare, așa că cei din sud au șanse similare de a vedea planetele”.
Multe evenimente similare în următorii ani Se așteaptă ca parada să dureze câteva zile, în timp ce aceleași planete se vor alinia – deși într-o ordine diferită – în august și în ianuarie 2025, iar șapte planete se vor alinia în februarie anul viitor. „Vor fi destul de multe evenimente similare în următorii ani, deoarece planetele exterioare se mișcă destul de încet, iar Pământul se mișcă destul de repede”, a spus Kennedy. Dar el a adăugat: „Dacă ar fi să așteptăm ca această configurație specifică să dispară și să revină din nou, va trebui să așteptăm mult mai mult timp.” Într-adevăr, deși se așteaptă ca șase planete să se alinieze din nou în martie 2080, acest grup include Venus și nu Neptun. „Odată ce Uranus și Neptun au mers mai departe pe orbitele lor și nu mai sunt unul lângă celălalt pe cer, ar dura aproximativ o sută de ani până când Uranus îl va ajunge din urmă pe Neptun, astfel încât să apară din nou în apropiere pe cer. Și apoi ar trebui să așteptăm ca celelalte patru planete exterioare să se afle și ele de aceeași parte a Soarelui pentru a vedea o paradă”, a declarat Kennedy. Dr. Ed Bloomer, astronom la Royal Observatory Greenwich, a avertizat observatorii de planete să nu se uite la soare în timp ce caută planetele, pentru a preveni deteriorarea ochilor, și a spus că pentru a avea cele mai bune șanse de a vedea parada ar trebui să se îndrepte spre un câmp întunecat sau un parc și să privească spre est.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *