Cultură

Satiricus a scos mediile anuale

A avut loc cea de-a X-a editie a Galei Premiilor Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”. Traditional, Gala a fost moderata de directorul artistic Sandu Grecu, tot el si presedinte al Uniunii Oamenilor de Teatru din R. Moldova. Sandu Grecu a amintit ca aceasta manifestare se desfasoara de fiecare data pe 19 decembrie, de ziua Teatrului „Satiricus”.

Generos, dar, in acelasi timp, principial si consecvent, Sandu Grecu a inmanat mai multe premii. Deoarece schimbarea politica a fost principalul eveniment al anului, premiul pentru debarcarea comunismului din R. Moldova a fost inmanat celor patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana: Mihai Ghimpu, presedinte interimar, presedinte al Parlamentului R. Moldova si presedinte al Partidului Liberal din Moldova, Vlad Filat, prim-ministru, presedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, Serafim Urechean, prim-vicepresedinte al Parlamentului, presedinte al Partidului „Alianta Moldova Noastra” si Marian Lupu, presedinte al Partidului Democrat din Moldova.

Premiul pentru verticalitate, curaj si perseverenta i-a revenit primarului general al municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, iar cel pentru onestitate, competenta profesionala si promovarea valorilor europene – ministrului de Externe, Iurie Leanca.
Deputata PL Corina Fusu s-a ales cu premiul pentru verticalitate si devotament in lupta pentru valorile nationale. La randul sau, deputatul AMN Veaceslav Untila a luat premiul pentru combativitate politica.

Ministrul Justitiei, prim-vicepresedintele PLDM Alexandru Tanase a fost distins cu premiul pentru profesionalism, verticalitate si curaj civic, iar deputatul PL, poetul Ion Hadarca – pentru promovarea consecventa a valorilor nationale in politica. Viceministrul de Externe Andrei Popov a obtinut premiul pentru promovarea spiritului tehnocratic in activitatea social-politica, scriitorul Iurie Colesnic s-a invrednicit de premiu pentru promovarea traditiilor istorice ale inaintasilor politici, iar ministrul Finantelor Veaceslav Negruta a fost distins pentru profesionalism si devotament in apararea democratiei.

Parlamentara PLDM Liliana Palihovici a fost mentionata pentru afirmarea spiritului european in politica, ministrul Anatol Salaru – pentru insistenta si curaj in promovarea principiilor politice, viceministra Loretta Handrabura – pentru perseverenta si loialitate in politica, iar deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi – pentru curaj si rezistenta combativa in lupta anticomunista. Iurie Topala a fost desemnat drept mecenatul artei teatrale.

Premiul „Vasile Tabarta” i-a revenit lui Viorel Cornescu, iar Premiul „Ion Popescu” – lui Tudor Cibotaru. Premiul „I. L. Caragiale” i-a fost inmanat lui Igor Mitreanu, iar medalia „I. L. Caragiale” – lui Boris Focsa. Elena Oleinic s-a ales cu Premiul „Victor Tanmosan”, iar Oleg Cernei – cu medalia „N. Costin”. Conform traditiei, cei premiati nu au scapat de intrebarile cu ghimpi, care constituie un element indispensabil al Galei. Raspunsurile au fost pe potriva oaspetilor si a momentului de inspiratie.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *