Ucraina

Scandal de corupție la Ministrul Apărării din Ucraina: Produse alimentare pentru militari, la preț dublu

Ministerul Apărării din Ucraina, condus de Oleksiei Reznikov, ar fi procurat produse alimentare pentru militarii aflaţi pe poziţii la un preţ de cel puţin două ori mai mare, în urma unui contract de achiziţie de 13,6 miliarde de grivne (aproximativ 360 milioane de dolari). Presupusele ilegalităţi apar într-o investigaţie realizată de publicația ucraineană ZN.ua, citată de Kiev Independent și filiala ucraineană a Radio Europa Liberă, potrivit Anticorupție.md.

Jurnaliștii ucraineni au publicat documente și un grafic despre care susțin că ar demonstra faptul că prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy sunt supraevaluate, subliniind că pentru militarii din prima linie aceste alimente pot fi chiar și mai scumpe.

Publicația din Ucraina a comparat prețurile din contract cu prețurile din rețeaua „Silpo” din zona rezidențială a Kievului și, spre exemplu, Ministerul Apărării cumpără ouă cu 17 grivne pe bucată, în condițiile în care un ou în magazinele respective costă aproximativ 7 grivne.

Cartofii din contractul de achiziţie al Ministerului Apărării de la Kiev costă 22 grivne pe kilogram (faţă de 8-9 grivne în „Silpo”. O pulpă de pui pentru militari este evaluată la 120 de grivne pe kilogram, prețul de magazin fiind de 80 de grivne.

Conform redacției ucrainene a Europa Liberă contractul a fost semnat în luna decembrie 2022, cu Aktiv Company, iar în numele Ministerului Apărării a semnat Bohdan Khmelnytskyi, directorul Departamentului Achiziții de Stat al instituției.

Publicaţia Kiev Independent a scris că Parlamentul de la Kiev a decis să convoace conducerea Ministerului Apărării în urma acestor acuzații de corupție.

„În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului.

Mykhailo Podolyak, consilier al șefului cabinetului președintelui, a anunţat că a fost pornit un audit la Ministerul Apărării. „Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de Hr, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni”, a declarat Podoliak.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *