Actualitate

SCANDAL DE PROPORȚII // Consilierii raionului Ialoveni o spun franc: Jos președintele, sus România

Au fost invitaţi peste 120 de oameni de cultură, primari, consilieri judeţeni, care urmau să ajungă în perioada 27–28 martie în 22 de localităţi din raionul Ialoveni, transmite Jurnal de Chișinău.

Conducerea Consiliului raional trebuia doar să îi întâmpine şi să ia parte la un concert festiv organizat în sala de şedinţe a Consiliului raional. Mulţi dintre invitaţii din România rezervaseră bilete la avion şi locuri la hotel.

Noul preşedinte al raionului a trimis pe 19 martie scrisori în care a anunţat invitaţii din România că „festivităţile planificate nu vor avea loc” şi că se vor desfăşura „pe parcursul anului”. Mereacre a făcut trimitere la „circumstanţe de ordin obiectiv”, şi anume că fostul preşedinte al raionului, liberal-democratul Anatolie Dimitriu (cel care a planificat sărbătorirea Anului Centenarului Unirii), şi-a dat demisia.

Amintim că 22 din cele 25 de localităţi din raionul Ialoveni au încheiat acorduri de înfrăţire cu localităţi din România. Numai în 2017 Guvernul României a finanțat proiecte în valoare de 13 milioane de lei în acest raion. În plus, au fost dotate majoritatea instituţiilor şcolare şi preşcolare cu biblioteci digitale, softuri educaționale și proiectoare în cadrul unui proiect de 2,4 milioane de lei cofinanțat de autoritățile județului Ilfov. Prima dispoziţie pe care a semnat-o fostul preşedinte al raionului, Anatolie Dimitriu, în 2018, a fost cea de decretare a Anului Centenarului la Ialoveni.

Unii consilieri consideră gestul preşedintelui interimar o dovadă a incompetenţei, alţii – că ar executa o comandă de partid.

Preşedintele interimar al raionului, Oleg Mereacre, ne-a informat că nu are ce adăuga la cele spuse în scrisorile pe care le-a trimis în România.

Se simt contrariați

Tudor Grigoriţă, şeful secției raionale Cultură Ialoveni, ne-a informat că au pregătit un program cultural pe care l-au prezentat Consiliului raional, dar, în ultimul moment, au aflat că sărbătoarea se contramandează.

„Oaspeţii urmau să vină nu atât la Consiliul raional, cât la primăriile cu care au semnat acorduri de înfrăţire. Am fost în România cu formația «Haiducii». România are o atitudine foarte frumoasă faţă de noi. Suntem contrariați, pentru că îi cunosc pe şefii de cultură din toate judeţele. Şi-au rezervat bilete, dacă aș fi ştiut, i-aș fi anunţat din timp cel puţin să nu facă rezervări la transport”, a declarat Grigoriţă.

Acesta a mai precizat că secţia Cultură Ialoveni va prezenta oricum pe 27 martie un concert dedicat sărbătoririi Centenarul Unirii.

„Mulţi dintre deputaţii Sfatului Ţării au plătit cu viaţa pentru convingerile lor politice. În 1992, mai mulţi bărbaţi ai neamului au murit ca să o ducem mai bine. Ar fi o crimă să nu le cinstim memoria. Nu ştiu ce l-a determinat pe preşedinte să ia această decizie. Înainte, când erau comuniştii la putere, ştiam că sunt comunişti, că toţi sunt dintr-o oală, dar acum parcă e vorba de un alt partid”, spune acesta nedumerit.

Un argument aberant

altă consilieră raională, Victoria Butuc (PLDM ), ne-a informat că a aflat din presă de gestul ruşinos al noului preşedinte al raionului.

„Am luat legătura cu reprezentanţii Consiliului raional, dar nu ne-au oferit detalii. Argumentul indicat în scrisoare este o aberaţie. Partenerii noştri din România au oferit investiţii de milioane în grădiniţele şi şcolile din raionul Ialoveni. Dacă nu putea preşedintele, ne puteam implica noi. Cei care vor veni, pentru că o bună parte din oaspeţi va veni totuși, la invitaţia primarilor, îi vom întâmpina şi vom face tot posibilul să îi primim cât mai bine”, a spus consiliera.

Şi liberalii din Consiliul raional Ialoveni s-au arătat oripilaţi de cele întâmplate.

„Noi vom protesta. Consiliul raional nu trebuia să suporte nicio cheltuială. Era planificat un concert în sala de şedinţe. Oaspeţii şi-au asumat cheltuielile de transport şi cazare. Democraţii, din câte ştiu, au avut o şedinţă a biroului politic în urma căreia a fost luată această decizie ruşinoasă. În sate însă primăriile îşi vor onora obligaţiile de gazde primitoare, ne vom implica şi noi”, a spus Adrei Becciev, consilier PL.

Reprezentantul consiliului raional ne-a mai spus că preşedintele interimar al raionului s-a deplasat acum câteva zile în Belarus, unde urma să semneze un acord de înfrăţire. „Pentru o astfel de acţiuni el a găsit bani, timp şi deschidere, dar nu şi pentru a întâmpina oaspeţii din România care au investit zeci de milioane de lei în raionul Ialoveni”, mai spune el. .

Primăriile din Ialoveni, în aşteptarea oaspeţilor

Consilierul liberal democrat, Mihail Braga, a precizat că indiferent de gestul lui Mereacre, primăriile din raionul Ialoveni aşteaptă cu emoţii oaspeţii din România care vor ajunge în raionul Ialoveni pe 27 martie.

„Gestul lui Mereacre nu este demn de o autoritate publică. Nu ştiu dacă a luat singur această decizie sau a fost influenţat, cert este că în mai multe localităţi vor veni delegaţii şi ne vom strădui să îi primim cu tot onorul”, a spus consilierul.

Primarul de Horeşti, Ialoveni, Petru Cigoreanu, ne-a informat că sunt în aşteptarea unei delegaţii din Dobroeşti, judeţul Ilfov, o localitate cu care au semnat un acord de înfrăţire.

„Recent m-a contactat primarul de Dobroeşti, aflase de scrisoare şi a vrut să precizeze dacă rămâne ori nu în vigoare invitaţia. Le-am spus că nimic nu s-a schimbat şi că vom fi onoraţi să sărbătorim împreună Centenarul”, a spus primarul. 

Sursa: jurnaldeschisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *