Actualitate

Scandal diplomatic între Grecia și Turcia. Un militar turc a primit azil politic în Grecia

Ankara consideră decizia instanței ca fiind una ,,motivată politic" și a avertizat asupra unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Copilotul – care a fugit împreună cu alți șapte ofițeri turci în Grecia – a primit azil după ce autoritățile grecești au decis că drepturile sale fundamentale ar fi în pericol, în ciuda cererilor repetate de extrădare a acestuia formulate de către autoritățile de la Ankara.

Ministerul de Externe al Turciei a emis un comunicat de presă în care se declară că: „Grecia este o țară care protejează și îmbrățișează complotiștii", adăugând că hotărârea de a acorda azil a fost "motivată politic".

,,Grecia nu arată sprijinul și cooperarea pe care le așteptăm de la un aliat în lupta împotriva terorismului", se mai arată în declarație.

Recep Tayyip Erdogan a cerut extrădarea ofițerilor în timpul unei întâlniri cu premierul grec Alexis Tsipras în luna decembrie, ca parte a primei vizite oficiale la Atena de către un președinte turc din ultimii 65 de ani.

Sâmbătă seara, Tsipras a încercat să contracareze eventualele efecte ale deciziei instanței de a acorda azil politic, cerând ca decizia să fie anulată.

Copilotul, care a aterizat în orașul grec Alexandroupoli la câteva ore după ce tentativa de lovitură militară de stat a fost dejucată, pe 15 iulie 2016, a negat că a luat parte la aceasta.

În ciuda afirmațiilor făcute de către autoritățile din Turcia, judecătorii greci care au judecat cererea de azil au stabilit că nu există dovezi care să sugereze faptul că copilotul a participat la tentative de lovitură de stat contra lui Erdogan.

O decizie asupra celorlalți șapte ofițeri militari va fi făcută în următoarele săptămâni.

În ianuarie, Curtea Supremă din Grecia a blocat extrădarea ofițerilor spunând că aceștia nu ar avea parte de un proces echitabil în Turcia.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *