Lumea

Scandal în ANGLIA: Carnea de cal din lasagna era din România

Scandal alimentar la nivel european, după ce britanicii au descoperit că mănâncă lasagna cu carne de cal care ar fi fost importată din România, în timp ce credeau că este vorba despre carne de vită din Franţa. Carnea de cal utilizată pentru prepararea lasagna, în Marea Britanie, provenea de la un furnizor român, a anunţat, vineri seară, preşedintele Comigel.

Compania britanică de congelare Findus a recunoscut în urmă cu câteva zile că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 60 – 100 %.

Comigel a efectuat propria anchetă şi a stabilit că un furnizor român a trimis carnea, prin intermediul societăţii franceze Spanghero; carnea a fost împachetată în Franţa şi trimisă în Marea Britanie, a explicat Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel. Iniţial, Comigel apreciase că era vorba de carne din Franţa.

"În urmă cu opt zile, ne-am dat seama că era o problemă după ce am fost sesizaţi de pe piaţa britanică. Am identificat furnizorul nostru, societatea franceză Spanghero", cu sediul în Castelnaudary, în sud-vestul Franţei, a continuat Lehagre.

"Furnizorul nostru ne-a comunicat că avea carnea de la un producător român. Am aflat că provenea de la abatoare din România unde se taie vite şi cai", a continuat el.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sâmbătă că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal. Şi grupul agroalimentar Findus s-a declarat "înşelat" şi a anunţat că va depune plângere luni, în urma descoperirii cărnii de cal în produse care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită.

În Marea Britanie, nu numai că nu se consumă carnea de cal, dar acest animal este venerat. Poate ca ar fi trecut şi peste asta britanicii, dar peste faptul ca nu mai pot fi siguri pe conţinutul produselor alimentare nu pot trece aşa uşor. Şi nici marile magazine care vând semipreparatele importate.

Scandalul cărnii de cal a început la jumătatea lunii trecute, când la un control de rutină s-a descoperit că burgerii congelaţi care ar fi trebuit să fie din vită conţineau urme de ADN cabalin. De data aceasta însă, carnea din lasagna, făcută de suedezii de la Findus şi distribuită în 16 ţări de francezii de la Comigel conţine de la 60 până 100 la sută carne de cal.

Daniel Constantin: Am cerut ANSVSA un raport privind carnea de cal care ar proveni din România

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, sâmbătă, că a solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) un raport în problema cărnii de cal pentru lasagna, posibil importată din România, pentru a fi identificată cât mai repede sursa acesteia.

"Eu am cerut un raport şi nu aş vrea să mă exprim înainte de raportul pe care îl va prezenta preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. Cred că îl voi primi chiar astăzi şi după aceea voi fi în măsură să vă dau mai multe detalii. Eu sper să identificăm cât mai repede (sursa-n.r.), ţine până la urmă de trasabilitatea produselor şi de modalitatea în care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici către celelalte pieţe din Uniunea Europeană", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Piteşti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.
 
sursa: tvrnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *