Actualitate

Scandal în creștere. Un nou membru își anunță plecarea de la Academia suedeză, cunoscută prin decernarea premiului Nobel pentru literatură

Jurnalista şi scriitoarea Sara Stridsberg a decis să plece, a anunţat academia online. Academia are acum zece membri activi din cei 18 pe care îi avea înainte.

Organismul care decernează premiul Nobel a recunoscut în această săptămână că este "într-o stare de criză după o perioadă de puternic dezacord între membri asupra unor chestiuni importante".

Disensiunile au început în primele zile ale lui aprilie în privinţa modului în care să fie tratate alegaţiile apărute în cazul unuia dintre membrii academiei, poeta Katarina Frostenson, şi a soţului ei, Jean-Claude Arnault.

O firmă de avocatură a fost angajată în luna noiembrie pentru a investiga alegaţiile de hărţuire sexuală a 18 femei împotriva lui Arnault. El neagă că ar fi vinovat de faptele vehiculate.

Potrivit uneia dintre aceste alegaţii, după cum a relatat sâmbătă ziarul Svenska Dagbladet, el ar fi pipăit-o pe prinţesa încoronată a Suediei, Victoria.

Katarina Frostenson este acuzată la rândul ei că a încălcat reglementările privind conflictul de interese întrucât nu a anunţat că este co-proprietara unui loc de spectacole condus de soţul ei şi care în trecut a primit finanţare de la academie.

Potrivit unor relatări din media suedeze, academia ia în considerare amânarea decernării premiului Nobel pentru literatură cu un an, în contextul în care se confruntă cu un scandal în creştere, notează DPA.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *