Politică

(SCANDAL ÎN PARLAMENT) PCRM, PSRM și PD au votat pentru un statut special pentru raionul Taraclia: ”Trebuie să fii un IDIOT ca să propui un astfel de proiect”

(UPDATE 16.00) Parlamentul a votat în prima lectură, un proiect de lege privind acordarea unui statut special raionului Taraclia, locuit în majoritate de etnici bulgari. Proiectul a fost votat în prima lectură de către fracțiunile PCRM, PSRM și PD. Liberal-democrații și liberalii nu au susținut acest proiect.

Liberal-democrații au propus, prin vocea lui Vladimir Filat, ca votul să fie amânat pentru o altă ședință, propunerea nu a fost însă susținută.

Potrivit deputatei comuniste Elena Bodnarenco, coautor al proiectului, în prezent Taraclia este un adevărat centru al tuturor bulgarilor din R. Moldova, cu condiții pentru dezvoltarea limbii și culturii bulgare. „Întru menținerea și protecția condițiilor de dezvoltare a identității naționale și culturale, considerăm necesară păstrarea acestui centru al culturii bulgare și acordarea prin lege raionului Taraclia statutului de raion național-cultural”, a precizat Botnarenco.

„Prin această lege, dvs. deschideți o mică cutie a Pandorei. Spuneți-mi, vă rog, prin ce se deosebește acest raion de alte raioane în care există o majoritate națională moldovenească sau ucraineană?”, a întrebat deputatul liberal-democrat Valeriu Streleț.
Și deputatul democrat Dumitru Diacov a precizat că este inadmisibilă acceptarea noțiunii de „raion național-cultural”. Mai potrivită ar fi noțiunea de „raion social-cultural”, a precizat el citat de ziarulnational.md.

Cei mai duri au fost însă deputații liberali. „Ce facem noi aici, doamnă Bodnarenco? Azi facem un raion, mâine o stână, poimâine o mahala. Nu vă pare că, în actualele codiții și stare de lucruri, trebuie să fii un idiot ca să propui un astfel de proiect? În Odesa locuiesc un număr mare de bulgari, dar ei nu cer statut special”, a venit cu o replică liberalul Ion Apostol.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a îndemnat etnicii bulgari din R. Moldova să nu accepte daruri otrăvite din partea Moscovei. ”Acest proiect este o nouă lovitură dată integrității și suveranității R. Moldova”, a subliniat el.

(Știre inițială) În proiect, propus de comuniști, se stipulează ca Taraclia să devină „raion național-cultural”. Comuniștii își motivează propunerea prin faptul că „actualmente, Taraclia a devenit un adevărat și recunoscut centru al tuturor bulgarilor din Republica Moldova”, iar acordarea acestui statut ar „dezvolta armonios identitatea bulgarilor și raionul” în general.

Fracțiunea Partidului Liberal consideră însă că în spatele acordării acestui statut special pentru Taraclia stau lucruri mult mai subtile, iar această propunere are conotații geopolitice.

Potrivit președintelui PL, Mihai Ghimpu, prin acordarea acestui statut Taracliei se va crea „un nou focar de instabilitate” în sudul țării. El spune că deja bulgarii din Taraclia dispun de toate condițiile pentru a-și păstra identitatea, având posibilitatea de a învăța în școli în limba maternă și de a folosi în instituții aceeași limbă.

Potrivit deputatului Valeriu Munteanu, acest proiect este „extrem de periculos” și constituie „elemente de autonomie”.

Raionul Taraclia este amplasat la granița cu Ucraina și leagă partea de nord cu cea de sud a Găgăuziei. În acest context, liberalii consideră că proiectul nu este întâmplător, ținând cont de situația din Ucraina și intențiile expansioniste ale Federației Ruse.

sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *