Externe

Scandal în Varșovia. Ambasadorul Rusiei în Polonia la un pas de a fi EXPULZAT

Diplomatul rus a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune local că, în prezent, relații polono-ruse se află la această mai avansată degradare în toată perioada de după 1945. El consideră că asta s-a întâmplat din cauza Poloniei, care ar fi înghețat toate contactele politice, culturale și umanitare. Mai mult, când a venit vorba de cauzele izbucnirii celui de-al doilea război mondial, Andreev a spus că Polonia ar fi blocat în anii 30 ai secolului trecut formarea unei coaliții împotriva Germaniei hitleriste.  

„Noi protestăm împotriva declarației ambasadorului Rusiei. Opiniile lui prezentate în emisie directă la televiziune reprezintă un atac împotriva adevărului istoric și dăunează relațiilor polone-ruse”, scrie într-un comunicat al Ministerului de Externe polonez. 
 
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Cezarii Tomczik, a dat de înțeles că ambasadorul ar putea fi expulzat. „Pașii prevăzuți în astfel de cazuri sunt clari: după protest urmează expulzarea. Decizia va fi luată de Minsiterul de Externe. Cuvintele ambasadorului au fost ca o palmă dată fiecăruia din noi”, a declarat Tomczik. 
 
Între timp, reprezentantul Ministerul Afacrilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a recomandat polonezilor să lasă istoria istoricilor. „Polonia trebuie să hotărască ce vrea: să nu uite istoria și să meargă înainte sau să condiționeze viitorul de tratarea contextuală a istoriei. Noi optăm pentru prima abordare. Noi trebuie să ținem la istoria noastră comună ca să nu comitem greșeli și să fim mai înțelepți, fără să instigăm la ură”, a declarat Zaharova. 

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *