Istorie

(SCANDAL) Sătenii din Ruginoasa cer să fie aduse de la Iași osemintele domnitorului Alexandru Ioan Cuza

În schimb, experţii de la Iaşi, oraş în care sunt acum osemintele lui Cuza, susţin că dorinţa sătenilor este nefondată, chiar dacă domnitorul a fost îngropat la Palatul de la Ruginoasa.

Răpus de o boală de inimă, Cuza moare pe 15 mai 1873, la vârsta de 53 de ani, şi este înmormântat, iniţial, la Biserica Domnească de lângă Palatul de la Ruginoasa, conform dorinţei sale. După cel de-al doilea Război Mondial, osemintele i-au fost mutate la Biserica "Trei Ierarhi" din Iaşi, după ce au stat doi ani la Curtea de Argeş.

Localnicii din Ruginoasa nu sunt împăcaţi cu faptul că domnitorul nu s-a întors acasă şi nu au încetat să îi revendice osemintele. "Noi atunci nu am avut posibilitatea de a-l readuce pe domnitor acasă, iar dacă nu ar fi existat războiul, noi spunem că şi acum Al. I Cuza s-ar fi odihnit la umbra Bisericii Domneşti. Orice român ştie că, pe patul de moarte, domnitorul Al. I. Cuza şi-a exprimat dorinţa de a fi înmormântat la Ruginoasa", a afirmat Cristina Axinia, directorul Centrului Cultural de la Ruginoasa.

O nouă scrisoare deschisă, semnată de un grup de iniţiativă din Ruginoasa, în frunte cu primarul, a fost trimisă către Parlament, Guvern, Biserica Ortodoxă şi Academia Română. "De când sunt eu primar, de 14 ani, tot facem demersuri. Am primit răspunsuri de la o parte din autorităţi, dar aceste răspunsuri au fost evazive, nimic concret", a afirmat primarul din Ruginoasa.

Menționăm că, Alexandru Ioan Cuza s-a născut la 20 martie 1820 şi a fost primul domnitor al Principatelor Unite.

sursa: antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *