Actualitate

SCANDALOS / De vină sunt live-urile pe Facebook. Cum și-a motivat judecătoarea Berdilo decizia de a nu valida mandatul lui Năstase // FOTO

Instanța face trimitere în mod special la transmisiunile live pe Facebook pe care le-au efectuat candidații și în cadrul cărora au îndemnat alegătorii să-și exercite dreptul la vot. Potrivit deciziei, mai mult de jumătate din populația Republicii Moldova folosește internetul zilnic, astfel că impactul asupra electoratului a acestor mesaje ar fi fost ”deosebit de masiv”, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor sau întrunirilor.

Judecătoarea Rodica Berdilo, care a luat decizia de invalidare a alegerilor din Chișinău, susține că ”transmisiunile live pe Facebook efectuate de către candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, au acumulat peste 250 000 de vizualizări și multe distribuiri. Raportate la numărul alegătorilor, de aproximativ 248 000, aceste postări ar fi avut o influență mare, se mai arată în decizie”.

Un alt argument al judecătoarei Rodica Berdilo, referitor la impactul pe care l-ar fi avut îndemnurile candidaților de a ieși la vot, este prezența ”esențial mai mare” a alegătorilor în al doilea tur de scrutin.

Instanța mai stipulează că numai organele electorale au prerogativa ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot. 

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *