Actualitate

SCANDALOS: Fuziunea TERMOCOM cu CET va duce la MĂRIREA PREȚULUI. Un nou caz “AEROBANK”?

Astfel, întrebat dacă această fuzionare a „Termocom”-ului cu CET-urile va conduce la micşorarea tarifelor la energia termică pentru consumatorii finali, Valeriu Lazăr susținea anterior că, pentru a resimţi efectele restructurării, e nevoie de mai multe acţiuni, unele pe termen scurt, altele pe termen mai lung.

„La prima etapă, este important să fie lichidate datoriile, ca să putem atrage investitorii potenţiali. Iar celelalte, calitatea serviciului şi tarife mai mici, vor veni cu timpul”, sublinia ministrul.

Analiștii consideră restructurarea ineficientă

Victor Parlicov, directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE), nu împarte însă aceeași părere cu ministrul, întrucât, conform estimărilor agenției, nu vor putea fi reduse tarifele la agentul termic, deoarece, la nivel de costuri, această fuzionare, în cel mai bun caz, va însemna că va scădea o mică parte din cheltuielile administrative, legate de salarii și contabilitate.

„Indiferent de formula care va exista, chiar dacă se va merge pe reducerea costurilor administrative, ponderea acestora în tariful agentului termic este nesemnificativă. Respectiv, nu putem vorbi că prin această fuzionare vor fi eficientizați parametrii de lucru ai întreprinderilor, deoarece ei pot fi optimizați și în întreprinderile separate”, a explicat Parlicov.

Astfel, dacă vorbim prin prisma de reglementare a prețurilor, costurile necesare de funcționare a întregului sistem vor fi incluse în tarif, ceea ce înseamnă că „tariful nu se va modifica esențial în urma acestei reorganizări”, susține directorul ANRE.

De aceeași părere este și Ion Muntean, expert în securitate energetică IDIS „Viitorul”, care afirmă că nu există argumente economice ca prețul de livrare a energiei termice pentru consumatori să scadă. „Este aceeași formulă de calcul a agentului termic, iar ponderea cea mai mare, precum se știe, o are prețul la gazele naturale. Până la urmă, fuzionarea CET-urilor cu „Termocom”-ul nu este o practică nouă pentru RM în soluționarea problemei datoriilor acumulate. Acest lucru s-a întâmplat anterior, dar s-a revenit la formula actuală”, a spus Ion Muntean.

Fuziunea distruge competiția

Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul analitic „Expert-Grup”, a afirmat că, teoretic, pe o perioadă mai lungă de timp, crearea unei întreprinderi termoenergetice unice va duce, de fapt, la majorarea tarifelor, fiindcă dispare competiția. „Se unește un producător de energie termică cu un distribuitor de căldură. Astfel, de acum înainte, vom avea un producător, tot el fiind și unicul distribuitor”, susține Dumitru Budianschi.

Solicitat de TIMPUL, purtătorul de cuvânt al întreprinderii „Termocom”, Iuliana Bogușevschi, a menționat că nu face declarații referitoare la decizia CMC. „Această decizie este inclusă în planul de activități al Guvernului și nu avem ce comenta”, a spus Iuliana Bogușevschi.

Victor Parlicov, director ANRE:

Una dintre problemele care se încearcă a fi soluționate prin această fuzionare este de a micșora soldul datoriilor. „Termocom” este dator la CET-uri și „Moldova Gaz”, iar CET-urile sunt datoare la „Moldova Gaz”. Însă această fuzionare va rezolva problema datoriilor doar pe lanțul „Termocom – CET-uri”, în timp ce datoria CET-urilor față de „Moldova Gaz” nu dispare nicăieri.

VICTORIA PUIU
Sursa: ARHIVA TIMPUL, septembrie 2012

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *