Internațional

Scandalul cerealelor ucrainene bubuie în Polonia. Ministrul Agriculturii și-a dat demisia

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri, 5 apprilie, din funcție, pe fondul furiei crescânde a fermierilor din cauza impactului importurilor de cereale ucrainene asupra prețurilor. De asemenea, în paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski efectuează astăzi o vizită la Varșovia.

Kowalczyk a declarat că a decis să renunțe la funcție din cauza deciziei Comisiei Europene de a prelungi importurile fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până în iunie 2024. Fermierii polonezi ceruseră introducerea de tarife.

”Deoarece este clar că această cerere nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcția de ministru al agriculturii”, a declarat Kowalczyk, relatează Reuters.

Din cauza blocajelor logistice, cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele din Europa Centrală, afectând prețurile și vânzările fermierilor locali.

Prim-miniștrii a cinci state, inclusiv Polonia, i-au scris vineri președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene.

Aceștia au declarat că ar putea fi necesară reintroducerea tarifelor dacă afluxul de cereale și alte produse din Ucraina nu poate fi oprit prin alte mijloace.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *