Atitudini

„Scandalul Zubco”: o demisie de onoare într-o țară de coșmar

Azi dimineață am urmărit (de mai multe ori) pe Privesc.eu declarațiile făcute ieri de către S. Mocanu. În mod normal am intrat pe toate portalurile de știri și site-le tv. Nu am aflat date noi, toate știrile fiind mai mult …comentarii la declarațiile lui Mocanu, comentarii marcate profund de partizanat politic.

Sumar, subiectul e următorul: duminică, 6 ianuarie, liderul Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a organizat o conferință de presă în care îl acuză pe Valeriu Zubco, procurorul general al RM, că ar fi împușcat mortal un om la data de 23 decembrie 2012 în timp ce se afla la vânătoare, în raionul Fălești, cu alte persoane influente din RM.

Indiscutabil, cazul e scandalos și e de o gravitate maximă. Nu în fiecare zi și în fiecare țară un procuror general este acuzat de o asemenea crimă. Cel mai prost lucru care se poate întâmpla acum e ca să fie scoase din cazărmi detașamentele de manipulare și în locul unei investigații obiective și oneste publicul să fie servit cu speculații politice. Primii care ar trebui să se ”autsesizeze” și să arunce lumină asupra cazului sunt cei vizați: V. Zubco, V. Plahotniuc și V. Filat, plus, bineînțeles, martorii oculari, participanți la tragica vânătoare.

Eu am punctul meu de vedere asupra acestui om, numit Sergiu Mocanu. În fond, problema e cea a credibilității acestuia. Am urmărit, repet, de câteva ori discursul său și am constatat că toate acuzațiile se întemiează pe supuziții, presupuneri: ”...se pare că judecătorul Crețu este o persoană extrem de vulnerabilă”; ”…se pare că Zubco a vrut să-și recunoască fapta, dar nu i-a permis Plahotniuc”; ”se pare că Plahotniuc i-a interzis lui Zubco” ș.a.m.d. Când formulezi asemenea acuzații grave nu poți opera cu presupuneri de genul se pare că, dovadă și faptul că un se pare că a fost deja răsturnat: Nicolae Damaschin, membru al CCA, care lui Mocanu i s-a părut că a participat la tragicul accident, dezminte categoric declarația lui Mocanu.

Să admitem, totuși, că S. Mocanu are dreptate și procurorul general Zubco, cu adevărat, este vinovat de moartea lui Paciu Sorin, că Zubco a tăinuit crima, presat de V. Plahotniuc, că premierul Filat s-a înțeles cu Plahotniuc să-l ”acopere” pe Zubco. Dacă e așa, atunci trebuie să recunoaștem că trăim într-o țară de coșmar, care, ca să reiau o apreciere a lui V. Voronin, ”e condusă de o alianță criminală”.

Dacă, totuși, S. Mocanu nu are dreptate și declarațiile lui sunt o ordinară ședință de manipulare a opiniei publice, atunci și în acest caz trebuie să recunoaștem că situația nu e mai puțin gravă și, cu adevărat, trăim într-o țară de coșmar. Oricare ar fi adevărul, un lucru se impune imperios: procurorul Zubco trebuie să-și prezinte demisia de onoare. E primul lucru pe care-l poate face Zubco pentru onoarea și credibilitatea justiției din această țară.

… Și de aceea, nici lerul nu mai este ler… 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *