Femeia

Scapă de stres în câteva minute

Fără el, am muri, căci avem nevoie de stres pentru a fi creativi, a învăţa şi a supravieţui. Stresul este periculos când devine copleşitor. Poţi crede că cel mai dăunător tip de stres apare în urma unor situaţii traumatizante, precum un accident de maşină sau un atac pe stradă. Specialiştii susţin însă că stresul de fiecare zi este la fel de periculos. Chiar şi micile provocări îţi pot da peste cap ziua sau aşteptările pe care le ai.

Partea bună în eliberarea rapidă a stresului este conştientizarea faptului că deţii controlul asupra lucrurilor ce se întâmplă în jurul tău. Chiar dacă împarţi cu cineva spaţiul de lucru, îl poţi personaliza, creându-ţi propria „zonă de prevenire a stresului”.

Cum să te eliberezi de stres acasă?

Eveniment. Prevină emoţiile dinainte de o petrecere ascultând muzică live. Aprinde lumânări – pâlpâitul flăcării şi mirosul acesteia îţi vor stimula simţurile. Poartă haine în care să te simţi confortabil.

Copii şi relaţii. Pentru a nu te pierde cu firea într-o dispută în cuplu, respiră profund şi apăsaţi-vă unul altuia degetele mare şi arătătorul.
Crearea unui sanctuar. Dacă simţi un disconfort în casă sau în cameră, alocă în fiecare zi câte 10 minute pentru curăţenie şi organizare. Decorează cu fotografii şi imagini care te fac fericită. Deschide larg draperiile, pentru ca lumina naturală să intre cât mai mult.

Cum să te eliberezi de stres la serviciu?

Şedinţe. În timpul întâlnirilor stresante, controlează-ţi permanent respiraţia. Masează vârfurile degetelor. Mişcă-ţi picioarele. Soarbe din cafea.
La telefon. Ia ceva care să te activeze, precum o lămâie, o bucată de ghimbir, o frunză de mentă sau boabe de cafea. În timpul discuţiei, stai în picioare sau mergi în sus şi-n jos pentru a arde excesul de energie.

În faţa computerului. Lucrează stând în picioare. Fă genuflexiuni la intervale de 10 minute. Înfăşoară o eşarfă moale în jurul gâtului.
Pauzele de prânz. Plimbă-te în parc sau pe străzile de lângă serviciu. În timp ce mănânci, ascultă o muzică suavă. Discută cu oamenii pe care îi iubeşti.

La locul de muncă. Decorează-ţi biroul cu fotografii cu familia ta sau imagini care să-ţi reamintească de viaţa ta din afara serviciului.

Să vorbeşti cu cineva care ascultă: un mod rapid de a reduce stresul

Dacă vorbeşti despre ceea ce simţi cu un ascultător calm şi echilibrat, imediat te vei simţi mai bine. Cu siguranţă, nu întotdeauna ai pe cineva alături de tine, dar construirea şi menţinerea unei reţele de prieteni îţi păstrează sănătatea mentală.

Silvia Ursu

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *