Social

Scene incredibile în Comrat, concert fără limba rusă? Pe scene s-a vorbit „doar” română și găgăuză

La 30 octombrie, Casa de Cultură din Comrat a găzduit un concert de celebrare a 30 de ani de activitate a ansamblului de cântece și dansuri populare găgăuze „Kadînja”. Acesta a fost organizat de Ministerul Culturii. Întregul program și discursurile de pe scenă au fost doar în limbile română și găgăuză.

Pe 30 octombrie, întreaga sală a Casei de Cultură din Comrat (CC) a fost plină: unii și-au cumpărat bilet în avans și au prins loc pe un scaun, alții au fost nevoiți să stea în picioare pentru că nu mai erau locuri.

La ora începerii concertului, aproape că nu mai era loc în sală, iar cei care au venit târziu, dar au vrut cu adevărat să vadă talentul local, au fost nevoiți să stea afară și să urmărească concertul de pe ecranele instalate în fața Centrului Cultural.

Direcția Generală de Cultură din UTA Găgăuzia nu a postat nici măcar o postare despre un eveniment de aniversare a colectivului găgăuz Kadînja.

Doar organizatorul ” Moldova Concert „, o organizație de concerte a Ministerului Culturii, a anunțat concertul pe rețelele sale de socializare.

„Șoc” în Găgăuzia – Prezentatorii nu vorbeau limba rusă

Întregul concert s-a desfășurat în doar două limbi – română și găgăuză. Primul prezentator a anunțat vorbitorii în limba română, iar al doilea prezentator i-a tradus în limba găgăuză. Politicienii găgăuzi au vorbit și ei în limba lor maternă atunci când au urcat pe scenă pentru a felicita grupul „Kadînja”, cu excepția unui membru al Adunării Naționale (PAG) care nu s-a putut abține și a vorbit în limba rusă.

La început, a existat un sentiment de nemulțumire în rândul audienței, deoarece li se vorbea într-o limbă pe care nu o înțelegeau.

În momentul în care pe ecrane a fost difuzat un mesaj video de salut al ministrului Culturii, Sergiu Prodan, unii oameni din stradă au strigat: „Vorbiți rusește”.

Dar spre mijlocul evenimentului, atmosfera generală s-a schimbat, iar publicul a început să zâmbească în timp ce urmărea concertele formațiilor moldovenești.

În cadrul concertului au evoluat trei ansambluri: dansurile și cântecele populare moldovenești au fost interpretate de unul dintre cele mai renumite ansambluri de muzică populară din Moldova , „Fluieraș”, muzica și dansurile populare bulgare au fost prezentate de „Rodoliubie” din Taraclia, iar imaginea culturii găgăuze a fost ansamblul „Kadinja”, în cinstea căruia a fost organizat concertul.

Publicul găgăuz a fost încântat de formații. Oamenii au aplaudat în ritmul muzicii formațiilor și au dansat alături de acestea chiar pe scaunele lor.

Locuitorii din Comrat au apreciat în mod deosebit interpretarea unui cântec în limba găgăuză de către ansamblul moldovenesc Fluieraș.

sursa: nokta.md, traducerea TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Deci se poate!Prostia a fost a voastra ,a guvernantilor cum v-am spus de zeci de ori!Da ,respectam minoritatile!Fiecare cu limba lui ,nu otova rusa!Ucraineanul cu limba lui ,gagauzul cu limba lui,rusul ,bulgarul etc etc!Dar voi ca prostii ati ajutat la consolidarea limbii ruse ca rahat limba de comunicare cand asta trebuia sa fie romana!Treziti-va fraierilor macar acum!

  2. Fiind student pe la sfirsitul anilor a mileniuluui trecut, am locuit ăntro odaie cu un găgăuz. Odată, toamna m-a invitat la el în sat la nunta unui prieten. Au observat nuntasii că nu înțelegeam gagauza. Li s-a explicat. Atunci mirele a propus sa vorbească toti – în rusă. M-a frapat curățenia și asfaltul din centrul localitatii unde nu trecea nimeni cu transportul lor. Ocoleau centru satului pentru a pastra asfaltul. Colegul găgăuz era unul, cel mai mare copil din cei 10 din familie. Mi-a spus cum reuseste familia sa-i educare pe toti pentru a evita concurenta ș gafele copilaresti. Fiecare avea rolul sau in familie. Unul avvea grija de gaini. Cei mai mari de animalele mai mari. Cu gagauzii poti gasi limba comuna. Dar sa vobesti cu ei CRESTINESTE. I-am reintalnit pe gagauzi în timpul campaniie SA NE CUNOASTEM ȚARA. Printre călătorii prin România cu autobusul er au și vreo 45 găgăuzi. Vorbeau public românește. Dar odată i-am surprins și în găgăuză vorbim. I-am întrebat, de ce au decis să călătorească cu … moldoromânia. Au răspuns ,,Pentru a cunoaște personal România,, Nu de la TV, ci PERSONAL. Găgăuzii de azi nu-s cei din anii 90, complet marcutizati de regimul totalitar. Deci să fim mai atent cu ei. Să fim mai buni și înțelegători. Rezultatul nu va întîtzia…

  3. Vai, îmi dădură lacrimi în ochi de mișcat ce sunt! Alo, sentimentalii și creștinii, TREZIREA! E absolut normal ca într-o țară să se vorbească limba oficială de stat! Și dacă nu cea de stat, ok, cea a etniei. Rusa nu a fost niciodată limba etniei găgăuze, ci a fost clar expresie a respingerii a tot ce este românesc. Cum s-ar zice, mai înainte de a- mi spurca limba cu româna, folosesc tot ce încape. Deci lăsați aplauzele, sau aplaudați și pe cei care d.e. plătesc impozite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *