CSI / RusiaUcraina

Schema rusă de deportare a copiilor, dezvăluită de un tânăr trimis ”în vacanță” în Rusia

Un băiat ucrainean în vârstă de 16 ani a mărturisit parlamentarilor americani cum a fost transferat cu forța în Rusia și plasat într-o familie care a încercat să-l îndoctrineze, potrivit CNN.

Povestea tânărului a fost una din mărturiile împărtășite cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei la o audiere despre crimele de război din Rusia de miercuri.

Băiatul pe nume Roman a fost trimis cu forța în Rusia „în vacanță”, în contextul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru Putin și un alt oficial rus de vârf, Maria Lvova-Belova, pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Roman, care este orfan, și-a părăsit școala după invazia rusă a Ucrainei și a mers pe jos 60 de kilometri (aproximativ 37 de mile), totul în timp ce ar fi fost amenințat de soldații ruși pe drum. După ce a ajuns la destinație – un sat din Donețk – rușii au ocupat și acel sat, iar Roman a fost internat într-un spital local cu alți copii, a spus reprezentantul.

Noua familie

„La acel spital, a fost anunțat că acum va avea o altă familie”, a spus reprezentantul său prin intermediul unui traducător. „Autoritățile de ocupație au ignorat faptul și cuvintele lui că el dorea ca fratele sau sora lui să fie reprezentanții săi legali pentru că îi avea acolo”.

Reprezentantul a spus că a fost apoi trimis la un alt spital din Donețk, a eliberat un nou certificat de naștere în numele autodeclaratei Republici Populare Donețk și apoi a fost trimis în Rusia „pentru o vacanță”.

Ajunși acolo, romani și alți copii ucraineni au fost vizitați de Lvova-Belova, care le-a spus că vor fi adoptați, ceea ce copiii au protestat. În schimb, au fost trimiși la un internat, a spus reprezentantul.

„În cele din urmă, au găsit o nouă familie pentru Roman”, a spus reprezentantul. „Au încercat să-i remodeleze mintea. … L-au pus să se uite la programe de propagandă la televizor.”

Comunicarea lui cu colegii săi a fost restricționată, mișcările sale au fost urmărite prin telefonul său mobil și „l-au forțat să spună că îi plăcea noua lui familie și noua lui viață”, a spus ea.

„A fost forțat să obțină un pașaport al Federației Ruse, dar imediat i l-au luat, spunând că vor procesa actele pentru adopție”, a spus ea.

Roman a reușit să se întoarcă în Ucraina cu ajutorul voluntarilor din țară, a spus reprezentantul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *