Internațional

Scholz atrage atenția asupra unui nou Război Rece și a divizării lumii în blocuri ideologice

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a atras atenţia asupra unui nou Război Rece prin divizarea lumii în blocuri ideologice şi a îndemnat la depunerea tuturor eforturilor pentru construirea de noi parteneriate, într-un editorial-opinie publicat luni în ediţia online a revistei Foreign Affairs, informează Reuters .

Occidentul trebuie să apere valorile democratice şi să protejeze societăţile deschise, ”dar noi trebuie de asemenea să evităm tentaţia de a împărţi din nou lumea în blocuri”, a scris Scholz în editorialul său. ”Aceasta înseamnă să depunem toate eforturile pentru a construi noi parteneriate, în mod pragmatic şi fără ochelari de cal ideologici”, a mai adăugat Scholz.

De asemenea, cancelarul german a scos în evidenţă în special China şi Rusia drept două ţări care constituie o ameninţare la adresa unei lumi multipolare, ameninţare care necesită o mai multă unitate europeană şi transatlantică pentru a putea fi depăşită.

Parteneriatul transatlantic rămâne vital pentru a putea contracara provocările pe care le constituie ameninţarea rusă cu posibile atacuri asupra unui teritoriu aliat, în timp ce calea Chinei spre izolare şi abordarea ei faţă de Taiwan necesită ca Europa şi America de Nord să formeze un nou şi mai puternic parteneriat cu ţări din întreaga lume, a îndemnat Scholz, relateză sursele citate.

”Germanii intenţionează să devină garantul securităţii europene, după cum aşteaptă aliaţii noştri să fim, un creator de punţi în cadrul Uniunii Europene şi un avocat în favoarea unor soluţii multilaterale la probleme globale”, a mai scris el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *