CSI / RusiaExterneUcraina

Scholz îl avertizează pe Putin împotriva înghețării conflictului în Ucraina

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz l-a avertizat vineri pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin împotriva creării unui conflict îngheţat de-a lungul graniţelor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, în remarci publicate de ziarul Kölner Stadt-Anzeiger, potrivit DPA și Agerpres.

”Rusia trebuie să înţeleagă că scopul nu poate fi acela de a încheia un fel de pace rece prin transformarea frontierei actuale într-o nouă ”graniţă” între Rusia şi Ucraina”,, a declarat Scholz, adăugând: ”Asta nu ar face decât să legitimeze raidul lui Putin!” în ţara vecină.

”Scopul este mai degrabă o pace justă, iar o condiţie prealabilă pentru aceasta este retragerea de trupe”, a afirmat cancelarul federal german, care nu a dorit să se pronunţe cu privire la viitorul Peninsulei Crimeea, ocupată de Rusia în 2014.

De asemenea, fiind întrebat dacă această condiţie se aplică şi în cazul Crimeii, el a reiterat cele spuse: ”Retragerea de trupe. Nu e treaba noastră să formulăm, în numele Ucrainei, acordurile la care aceasta doreşte să ajungă”.

Vă amintim că Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022 şi, de atunci, a ocupat şi anexat ilegal o serie de teritorii ucrainene. De asemenea, Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Scholz a avut grijă să se refere la o ”retragere de trupe” şi nu la ”retragerea trupelor”, ceea ce ar fi sugerat că toate trupele ruse ar trebui să fie retrase, remarcă DPA și Agerpres.

Cancelarul german a evitat de asemenea să răspundă la întrebarea dacă Putin ar trebui înlăturat sau nu (de la putere). ”Nu mă prea preocupă întrebări speculative de acest gen. Până la urmă, se va ajunge la un acord între guvernele de la Moscova şi Kiev”, a subliniat el.

Scholz a mai spus că, deşi ultima sa convorbire cu Putin a avut loc cu ceva timp în urmă, intenţionează să vorbească din nou cu președintele rus la momentul oportun.

Vladimir Putin este pregătit pentru o nouă convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la conflictul în Ucraina, a reacţionat la Moscova purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit surselor citate.

”Până în prezent, Scholz nu a sunat şi nici Berlinul nu a iniţiat o astfel de conversaţie” a spus Peskov, ca răspuns la declaraţiile cancelarului că va discuta cu Putin la momentul potrivit.

”Este necesar să discutăm”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică.

”Preşedintele Putin rămâne deschis la dialog, dar, evident, urmăreşte obiectivul fundamental de a proteja interesele cetăţenilor noştri”, a adăugat el.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Scholz au vorbit ultimă dată la telefon timp de aproximativ o oră în 2 decembrie 2022, în timpul unui apel iniţiat de către Berlin, în care au abordat situaţia din Ucraina şi consecinţele războiului. Afirmaţiile lui Scholz au atras atenţia în condiţiile în care există opinii diferite în ceea ce priveşte oportunitatea unor discuţii cu Putin, comentează DPA. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *