InternaționalUcraina

Scholz, Macron și Duda se vor întâlni la Paris pentru a discuta despre garanții de securitate pentru Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele polonez Andrzej Duda sunt așteptați să se deplaseze lunea viitoare la Paris pentru discuții cu președintele francez Emmanuel Macron, au confirmat mai mulți oficiali francezi, citați de Politico.

Se așteaptă ca întâlnirea să se concentreze pe presiunile Ucrainei pentru aderarea la NATO și pe garanțiile de securitate din partea aliaților înainte de summitul NATO din iulie.

Săptămâna trecută, Macron a cerut ca Ucrainei să i se ofere garanții de securitate „puternice, concrete și tangibile” și a susținut că Ucrainei ar trebui să i se ofere „o cale spre aderarea [la NATO]”, în timpul unui discurs la Bratislava. Cu toate acestea, Scholz a părut să dea o notă mai precaută, afirmând joia trecută că accentul nu ar trebui să fie pus pe aderare, ci pe „modul în care noi, ca indivizi, putem sprijini Ucraina”.

Polonia a cerut în mod repetat ca Ucrainei să i se ofere garanții puternice de securitate. Marți, Duda s-a întâlnit cu mai mulți lideri ai membrilor NATO din Europa de Est pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre cererea sa de aderare la alianță.

Deși există o înțelegere generală că Ucraina nu va putea adera atât timp cât se află încă în război cu Rusia, membrii NATO sunt împărțiți cu privire la modul în care ar trebui să răspundă la actuala solicitare de aderare a Ucrainei.

Cu toate acestea, potrivit unui diplomat francez, membrii NATO trebuie să trimită un semnal puternic Rusiei într-un moment în care Ucraina lansează o contraofensivă.

„Dacă nu găsim o soluție care să mulțumească pe toată lumea, riscul este că nu vom ajunge la (…) o declarație unificată, iar acesta ar fi, evident, cel mai mare cadou pe care l-am putea face Rusiei”, a declarat diplomatul citat.

Este de așteptat ca liderii să discute și alte subiecte, precum suveranitatea europeană și apărarea.

În ciuda tensiunilor legate de energie, China și reforma UE, relațiile dintre Scholz și Macron par să se fi îmbunătățit după ce au atins un minim în octombrie anul trecut. Cei doi lideri au luat cina marți în orașul german Potsdam, iar Macron urmează să meargă în Germania într-o vizită de stat la începutul lunii iulie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *