CSI / RusiaExterne

Scholz: Nimic nu se aude mai tare astăzi ca tăcerea Rusiei la apelul global pentru pace

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a denunţat puternic războiul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin împotriva Ucrainei în primul său discurs rostit miercuri, 20 septembrie, în Consiliul de Securitate al ONU, relatează Agerpres.

”Nenumăraţi copii ucraineni au fost răpiţi”, a afirmat Olaf Scholz, adăugând: ”trupele ruse au ucis, violat şi torturat” în Ucraina.

Forţele ruse ”au minat regiuni întregi, transformând lanuri de porumb în capcane mortale”, a continuat el.

”Motivul pentru care suferinţa continuă în Ucraina şi în întreaga lume este şocant de simplu: preşedintele rus vrea să-şi ducă până la capăt planul imperialist de a-şi cuceri vecinul suveran, Ucraina”, a declarat Olaf Scholz miercuri, la New York, în faţa celui mai puternic organism al ONU.

De asemenea, cancelarul german i-a cerut lui Putin să se conformeze solicitării Adunării Generale a ONU de a-şi retrage trupele şi de a pune capăt războiului.

”Nimic nu se aude mai tare astăzi ca tăcerea Rusiei drept răspuns la acest apel global pentru pace”, a declarat Olaf Scholz.

Adunarea Generală a ONU adoptase în februarie o rezoluţie prin care cerea retragerea trupelor ruse, la un an de la invazia rusă în Ucraina. Din cele 193 de state membre, 141 au votat în favoarea sa şi doar şase, alături de Rusia, au votat împotrivă. Au existat şi 32 de abţineri, între care China şi India. De atunci, însă, nu a existat o nouă rezoluţie în acest sens, notează DPA.

Scholz a vorbit ultimul în sesiunea Consiliului de Securitate, care a durat aproximativ trei ore. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care luase cuvântul mai devreme, şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu mai erau prezenţi în acel moment, mai remarcă agenţia de presă germană, aspect de altfel remarcat şi de media de stat ruse.

Cancelarul german a acuzat, de asemenea, Rusia că a privat în mod deliberat piaţa mondială de milioane de tone de cereale şi de îngrăşăminte necesare pentru ţările din lumea întreagă.

”Rusia ţinteşte în mod deliberat silozurile de cereale şi infrastructura portuară (ucraineană). Şi Rusia s-a retras în mod unilateral din Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, provocând mai multă sărăcie şi mai multă insecuritate alimentară în întreaga lume”, a afirmat Olaf Scholz.

Aşa cum o făcuse şi marţi seara, în faţa Adunării Generale a ONU, cancelarul german s-a exprimat în favoarea eforturilor de pace, dar a avertizat împotriva unei false soluţii la conflictul din Ucraina.

”Pacea fără libertate este opresiune. Pacea fără dreptate este dictatură”, a spus el. ”Cu cât vom fi mai uniţi în respingerea agresiunii ruse, cu atât mai repede se va încheia acest război”, a concluzionat Olaf Scholz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *