Internațional

Scholz: Nu vor fi trimise avioane de luptă sau trupe terestre ale NATO în Ucraina

Germania face ceea ce este ”necesar” pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o ”escaladare către un război între Rusia şi NATO”, a declarat miercuri, 25 ianuarie, cancelarul german Olaf Scholz, potrivit agenţiilor DPA şi Agerpres.

”Vom continua să urmărim acest principiu în viitor” şi ”este singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o chestiune atât de periculoasă”, a explicat Olaf Scholz, adresându-se Bundestagului după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunţat că autorizează alte state să ofere acestei ţări tancuri de acelaşi tip.

De asemenea, ea a insistat însă că nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina, asigurând că şi Washingtonul împărtăşeşte aceeaşi poziţie. ”Când a fost vorba despre zonele de excludere aeriană deasupra Ucrainei, l-am auzit pe preşedintele american (Joe Biden) afirmând că nu o vom face, că această poziţie nu s-a schimbat şi nu se va schimba, şi că în niciun caz nu vom trimite trupe la sol”, a subliniat cancelarul Germaniei.

Acestuia din urmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a mulţumit într-o discuţie telefonică pentru autorizarea transferului tancurilor Leopard către Ucraina. ”Îi sunt sincer recunoscător lui Olaf Scholz şi tuturor prietenilor noştri în Germania”, a scris liderul de la Kiev pe social media, subliniind că acest ajutor soseşte ”la timp”, când Ucraina are mare nevoie de tancuri occidentale.

Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, cele 14 tancuri pe care Germania le transferă Kievului într-o primă etapă vor fi operaţionale abia peste aproximativ trei luni, însă instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea lor şi stabilirea rutelor de livrare vor începe rapid. ”Dar ceea ce este clar este că nu vom deveni parte în război, ne vom asigura de acest lucru”, a mai adăugat Pistorius, vorbind în faţa comitetului pentru apărare din Bundestag.

De asemenea, Scholz a fost supus unor intense presiuni să aprobe livrarea de tancuri Leopard către Ucraina, presiuni venite mai ales din partea Kievului, Washingtonului şi Londrei, dar şi din partea propriilor parteneri de coaliţie, în special Verzii conduşi de şefa diplomaţiei Annalena Baerbock.

Dar Berlinul condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. Invocând complicaţii logistice şi de mentenanţă, Washingtonul respinsese această solicitare, dar, conform unor surse americane, un număr încă neprecizat de tancuri de acest fel va ajunge în Ucraina. Acestui ajutor se adaugă cele 14 tancuri Challenger 2 promise Ucrainei de Marea Britanie şi un număr încă necunoscut de tancuri uşoare AMX-10 promise de Franţa. Polonia, Norvegia, Olanda şi Spania s-au arătat până în prezent dispuse să ofere la rândul lor Ucrainei tancuri Leopard 2, relatează sursa citată.

Potrivit responsabililor de la Kiev, armata ucraineană are nevoie de sute de tancuri occidentale pentru a desfăşura o contraofensivă majoră şi a elibera teritoriile ocupate de ruși.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba le-a cerut astfel aliaţilor Ucrainei să formeze o ”coaliţie a tancurilor” şi să ofere ţării sale cât mai multe arme de acest fel. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *