Cultură

Schubert – un compozitor romantic care l-a venerat pe Beethoven

Schubert s-a născut la 31 ianuarie 1797, în Himmelpfortgrund, astăzi în componența districtului Alsergrund, Viena. El și-a început pregătirea muzicală încă din copilărie studiind cu tatăl și frații săi. Având o audiție, Schubert s-a înscris la Școala Convict School care instruia vocaliști tineri pentru a cânta în cele din urmă la capela curții imperiale.

El a început să studieze compoziție și a scris un cântec care a atras atenția instituției unde era director Antonio Salieri, care, împreună cu școala lui de profesori de armonie, au salutat pe tânărul geniu Schubert. În 1813, după ce vocea lui Schubert s-a rupt, s-a întors să locuiască cu tatăl său, întrucât acesta dorea ca fiul său să-i calce pe urme și să devină profesor. El a respectat dorința tatălui și lucra ziua ca profesor, în timp ce noaptea compunea. A scris mai mult de 100 de melodii, precum și numeroase opere simfonice, operă, scoruri și muzică de cameră, înainte de a împlini vârsta de 20 de ani.

Schubert a părăsit în cele din urmă poziția de profesor pentru a se dedica complet preocupărilor muzicale. În vara anului 1818, tânărul compozitor a lucrat ca profesor de muzică privat la familia aristocrată Esterhzy. În 1820, Schubert a compus pentru Teatrul Karthnerthor și Teatrul-o-der-Wein două opere: Zwillingsbruden și Zauberharfe. Ambele au fost primite cu entuziasm de către public, însă nu a reușit să obțină un contract cu un editor, deoarece niciunul nu a fost dispus să-i dea o șansă tânărului compozitor relativ necunoscut, care a scris muzică netradițională. Munca sa a atras atenția, însă compozitorii contemporani au respins-o considerând că este arogantă și imatură.

În 1823, Schubert a fost ales la Musikverein din Graz în calitate de membru de onoare. Deși acest lucru nu a adus nicio răsplată financiară, Schubert a obținut o ușoară recunoaștere și și-a arătat recunoștința compunând celebra sa operă Unfinished Symphony. Cinci ani mai târziu, muzica lui Schubert a fost prezentată la un concert de la Musikverein din Viena. Munca sa a fost primită cu destul entuziasm și a fost apreciată de critici. Aceasta a marcat singurul moment din timpul vieții compozitorului, în care s-a bucurat de succes.

Acest lucru părea să-i ofere lui Schubert un sens reînnoit de optimism și, în ciuda bolii, compozitorul a continuat să producă într-un ritm incredibil. El a început să organizeze un sistem pentru a-și crește popularitatea ca artist, a continuat să-și evalueze munca și progresul ca un muzician, chiar a planificat să studieze armonia privat. Însă sănătatea lui Schubert nu s-a îmbunătățit și în curând se va afla în pragul morții. În ultimele momente, compozitorul l-a rugat pe fratele său Ferdinand să se asigure că el va fi înmormântat alături de Ludwig van Beethoven.

Schubert l-a venerat pe legendarul compozitor, dar și Beethoven a apreciat munca lui Schubert, după ce acesta a ascultat o selecție de melodii. Schubert, de asemenea, a considerat extrem de importantă munca compozitorilor Franz Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *