CSI / RusiaRăzboiUcraina

Locuitorii regiunilor din Ucraina anexate ilegal vor fi deportați dacă nu adoptă cetățenia rusă

Kremlinul amenință că îi va deporta pe locuitorii celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova la 30 septembrie 2022 – Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie – dacă aceştia nu adoptă cetăţenia rusă, potrivit unui decret promulgat joi, 28 aprilie, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a vizitat recent pentru a doua oară teritoriile ocupate de armata rusă în Ucraina, transmite EFE.

Aceste persoane trebuie să îşi declare în mod expres disponibilitatea de a primi paşaportul rusesc sau, în caz contrar, de a-şi menţine cetăţenia actuală sau statutul de apatrid. Dacă refuză să jure credinţă Rusiei, atunci vor putea rămâne în cele patru teritorii din estul şi sudul Ucrainei doar până la 1 iulie 2024, potrivit agenţiei Interfax. Ulterior, aceştia vor fi consideraţi cetăţeni străini şi pot fi expulzaţi din ceea ce Kremlinul consideră a fi teritorii ale Federaţiei Ruse.

Armata rusă controlează doar parţial cele patru regiuni, unde nu se ştie câţi oameni mai trăiesc, întrucât milioane de ucraineni au fugit din calea luptelor către Rusia şi în câteva ţări învecinate.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că nu va exista pace cu Rusia până când graniţele recunoscute internaţional nu vor fi restabilite, la momentul în care Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de URSS în 1991.

Ucraina a acuzat Rusia că a răpit minori din teritoriile ocupate, acţiuni pe care Curtea Penală Internaţională (CPI) le consideră crime de război, şi că i-a forţat să accepte cetăţenia rusă.

Din acest motiv, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, cu toate că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe cu sediul la Haga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *