Opinii și Editoriale

Școala care ne lipsește

În străinătate, atelierele de creație care se ocupă cu sfătuirea tinerilor scriitori, așa cum o fac și cenaclurile, au loc în cadrul cursurilor universitare. Și în cele mai multe cazuri sunt realizate de scriitori. Pentru că așa cum la arte plastice e nevoie de un profesor care să-și îndrume studentul, să îl ajute să se perfecționeze, să își vadă greșelile, tot astfel e normal să fie în toate artele.

În această parte e Europei, la facultățile de litere, studenții trebuie să învețe gramatică, să înțeleagă istoria literară și să citească cât mai multe cărți (în cazurile fericite). Dar nu există ore de practică reală. Dacă la Conservator sau la Facultatea de Arte studiezi ca să devii artist, la Facultatea de litere ești pregătit să devii profesor, nu scriitor. Literele sunt un fel de școală pedagogică specializată pe limbă și literatură.

Ceea ce, cred că vă dați seama, e destul de rău. Pentru că o facultate care vizează un domeniu artistic trebuie, în primul rând, să ajute la dezvoltarea artiștilor. Tocmai de aceea în alte țări există cursuri de Creative writing (scriere creativă). Cursuri la care studenții ce aspiră să devină scriitori sunt puși față în față cu greșelile lor. În cadrul acestor ore de scriere creativă teoria literară e pusă în practică. Așa cum la seminarele de limbă (română, de exemplu) se fac exerciții de analiză gramaticală.

Astfel în țările în care acest curs de scriere creativă nu există, studenții sunt în pierdere. Ei trebuie să învețe singuri să aplice ceea ce învață. Ca și cum la matematică ai învăța doar formule, fără să vezi vreodată cum se rezolvă un exercițiu.

Cenaclurile și atelierele la noi în Moldova suplinesc aceste cursuri, ce ar trebui să existe în facultăți. Într-un fel, tânărul, care vrea să devină scriitor, are ocazia să învețe ceva ce ar trebui să învețe în școală. Orele de atelier de la o facultate de arte sunt înlocuite pentru tinerii scriitori de cenacluri.

Un cenaclu e școala care lipsește din instituțiile de învățământ. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *