Actualitate

Școala pentru românii din Poroșcovo prinde contur

„Săptămâna trecută, cațiva tineri volohi au pus tavanul la coridor și cele doua săli de clasa (mică și mare). Sub grinzi s-a podit cu scânduri, iar pe scânduri au fost aplicate plăci de rigips. Manopera a fost facută voluntar de către volohi, iar cheltuielile au fost suportate de o asociație din Oradea. Până în prezent am reușit să ducem două catedre, o parte din mesele și scaunele destinate sălilor de curs. Acestea au fost donate de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi în vara anului 2018”, a informat părintele Eftimie Mitra, sprijinul comunității izolate de români/volohi din Poroșcovo, Ucraina.

Sursa a mai explicat că această clădire are uși și ferestre, este tencuit, dar lucrările s-au poticnit la faza izolație. „Pentru a putea fi utilizată și iarna, cele două săli trebuie izolate termic cu podele (pe jos) și cu vată minerală (sus) deasupra tavanului din rigips. În felul acesta, sperăm ca la primăvara să putem face primele activități”, a mai adăugat părintele Eftimie Mitra.

Amintim că la sfârșitul anului 2018, IEH a transferat gratuit, în conformitate cu legea, bunuri care au aparținut Centrului IEH de la Crevedia, către „Schitul Tuturor Sfinților Români” din Grădiștea de Munte, Hunedoara, pentru ca, o mare parte dintre aceste bunuri să ajungă, prin intermediul părintelui Eftimie Mitra, în comunitatea izolată de români/volohi din Poroscovo, regiunea Transcarpatia, Ucraina.

Părintele Eftimie Mitra s-a remarcat prin sprijinul constant si consecvent acordat românilor/volohi din această comunitate, care nu avea legături cu Țara sau cu celelalte comunități de români din Ucraina. În luna septembrie 2018, în urma predării clădirilor de la Crevedia către Ministerul de Interne, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a transferat cu titlu gratuit mobilier, materiale didactice, obiecte de uz caznic și alte bunuri.


https://infoprut.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *