Școli și grădinițe din opt sate din raionul Hîncești sunt încălzite pe sisteme de biomasă
Schimbarea a fost posibilă datorită asistenţei Uniunii Europene, realizate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.
„Sunt extrem de bucuros că 12 instituţii publice – şcoli, grădiniţe, primării – din raionul Hânceşti au participat activ în programele Proiectului Energie şi Biomasă şi sunt conectate la sisteme de încălzire pe biomasă. Vă adresez felicitări pentru realizarea acestui pas şi participarea activă în mişcarea de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile din Republica Moldova în beneficiul cetăţenilor", susţine Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
Şcoala şi grădiniţa din Cotul Morii, construite din temelie după inundaţiile din 2010, au fost racordate la sistem de încălzire pe biomasă. Peste 250 de copii şi personal didactic îşi petrec zilele în încăperi încălzite cu biocombustibil produs local. „Trăiesc un sentiment de mândrie că utilizăm energia curată, produsă în ţara noastră şi că banii pe care îi plătim pentru biocombustibil rămân acasă. În plus, avem siguranţa livrării agentului termic. Avem autonomie energetică locală", spune primara satului Cotul Morii, Lucia Guştiuc.
Cotul Morii este una din cele opt comunităţi rurale din raionul Hânceşti ce şi-au conectat şcolile şi grădiniţele la centrale termice pe bioenergie. „Ţin să mulţumesc şi să apreciez efortul raionului Hânceşti care este unul din cei mai activi în utilizarea energiei verzi. Datorită determinării şi a efortului de echipă, astăzi peste 5.000 de persoane din 8 sate au acces la energie verde, produsă local", afirmă Dafina GERCHEVA, coordonatoare rezidentă a Națiunilor Unite, reprezentantă permanentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
Două grădiniţe, şcoala şi primăria din satul Crasnoarmeiscoe sunt încălzite cu energie din biomasă. Totul a început în 2012 când prima grădiniţă din sat a trecut la energia verde. Cu o suprafaţă de peste 900 m2, instituţia se încălzea cu sobe, utilizând lemne și cărbune. Din cauza sistemului de încălzire învechit, copiii şi educatorii petreceau iernile în săli abia încălzite. Datorită noului sistem de încălzire pe biomasă copiii nu mai îngheaţă iarna în grădiniţă. „Exemplul grădiniţei ne-a motivat să extindem proiectele de energie verde în toate instituţiile publice din comunitate. Infrastructura şcolilor, grădiniţelor se modernizează, comunitatea se dezvoltă şi oamenii îşi doresc să rămână în sat", afirmă Alexandru Todoseiciuc, primar în s. Crasnoarmeiscoe.
12 instituţii publice din raionul Hânceşti sunt încălzite cu energie din biomasă, iar două au acces la apă caldă de la energia solară. În total, 5.600 oameni din 8 sate (Cărpineni, Crasnoarmeiscoe, Cotul Morii, Dancu, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Boghiceni, Obileni) au acces la energie regenerabilă, produsă local, datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Investiţiile Proiectului Energie şi Biomasă în raionul Hânceşti sunt de 560.742 Euro, fonduri europene, comunităţile contribuind la rândul lor cu 153.820 Euro în total. „Participarea la Proiectul Energie și Biomasă ne favorizează dublu. Avem sisteme performante de încălzire, mai eficiente energetic decât cele vechi, care ne-au permis să reducem cheltuielile instituțiilor din domeniul social și educațional. Au fost create oportunități noi pentru agenții economici din sectorul agrar și cel al IMM-urilor. Acum, deşeurile agricole nu mai sunt arse în câmp, ci transformate în biocombustibil. În final, sunt create noi locuri de muncă, sporite veniturile la bugetele locale și modernizată infrastructura locală", susţine Ghenadie Buza, Președintele Raionului Hâncești.
Raionul Hânceşti este unul din cele 33 de raioane beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. 209 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale din toată ţara au înlocuit încălzirea cu gaze şi cărbune pe cea cu biomasă, contribuind astfel la dezvoltarea economică locală, sporirea securităţii energetice a ţării şi la protecţia mediului ambiant.
Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei EU4Energy, şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii.
Sursa: Realitatea.md