Actualitate

Școlile și grădinițele din Chișinău riscă să rămînă fără reparații din cauza neadoptării bugetului municipal

Președintele fracțiunii PPEM în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Oazu Nantoi, a declarat pentru agenție că deși acest proiect a fost adoptat, în prima lectură, încă în decembrie 2015, pînă acum nu s-a reușit adoptarea acestuia în lectură finală, din cauza agendei încărcate a CMC și a neînțelegerilor existente între membrii Consiliului.

„Fracțiunea noastră are toată încrederea că aleșii municipali vor da dovadă de cei șapte ani de acasă și nu se vor mai contra, astfel încît la următoarea ședință a CMC, programată pentru 5 iulie curent, vor vota, în lectură finală, bugetul municipiului pentru acest an. Locuitorii capitalei nu trebuie să sufere din cauza disensiunilor existente între fracțiunile municipale, mai cu seamă că este vorba despre copii”, a punctat Nantoi.

Solicitat de MOLDPRES, consilierul fracțiunii municipale PSRM, Petru Burduja, a opinat că „bugetul municipal nu a fost votat pînă acum în lectură definitivă, din motiv că nu era adoptat nici bugetul pe țară, însă la următoarea ședință a Consiliului urmează să examinăm acest document”.

Directorul Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din capitală, Nelly Berezovschi, a afirmat pentru agenție că în cazul în care bugetul nu va fi aprobat de consilierii municipali în cel mai scurt timp, atunci „angajații școlilor și grădinițelor în frunte cu părinți și elevi vor ieși la grevă în fața Primăriei”.

„În prezent, la liceul nostru sînt efectuate lucrări cosmetice a edificiului și a sălilor de studii din sursele colectate de comitetele părintești, însă reparația acoperișului, inițiată anul trecut, nu a fost finalizată pînă acum din cauza lipsă de mijloace financiare. Această atitudine a autorităților locale nu poate fi tolerată, astfel că vom fi nevoiți să ieșim la grevă, dacă bugetul municipal nu va fi adoptat pe 5 iulie”, a opinat Berezovschi.

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2016 prevede venituri în sumă de 2,943 mlrd de lei și cheltuieli în mărime de 3,47 mlrd de lei, deficitul bugetar constituind peste 100 de milioane de lei. Autoritățile preconizează să acopere deficitul din banii obţinuţi de la vînzarea bunurilor din proprietatea publică, precum şi din resursele externe de finanţare.

Bugetul municipal pentru anul 2016 a fost votat, în prima lectură, de către Consiliul Municipal la 10 decembrie 2015. 

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *