Externe

Scoția declară că Brexitul o costă 3,5 miliarde de euro pe an

Guvernul scoțian a publicat vineri, la cea de-a șaptea aniversare a ieșirii Regatului Unit din UE, un raport privind impactul economic al acestei măsuri, invocând pierderi tangibile de venituri.

Raportul a fost publicat pe site-ul guvernului scoțian

Cifrele Curții de Conturi scoțiene arată că PIB-ul britanic va scădea cu 4% pe termen lung din cauza Brexitului, ceea ce înseamnă o pierdere anuală de trei miliarde de lire sterline (3,5 miliarde de euro) pentru Scoția.

Printre alte consecințe economice se numără creșterea prețurilor la alimente, care au atins un maxim al ultimilor 45 de ani și din care aproximativ o treime se datorează Brexitului.

44% dintre întreprinderile scoțiene au citat Brexitul ca fiind principalul motiv al dificultăților întâmpinate în comerțul în străinătate, iar 45% dintre întreprinderile din turism din Highlands și Insulele Scoției au raportat lipsa de personal ca urmare a pierderii libertății de circulație.

Edinburgh deplânge faptul că economia scoțiană, dependentă în special de turism, a fost grav afectată de pierderea libertății de circulație și de noile reguli ale Regatului Unit privind migrația economică.

După cum se știe, 62% au votat pentru rămânerea în UE în 2016, cea mai mare cifră din întreaga Marea Britanie în afara Londrei.

După Brexit, Partidul Național Scoțian de dreapta, în prezent partidul aflat la putere în această țară, a lansat – deși până acum fără succes – o campanie pentru independență, argumentând că acest lucru i-ar permite să se întoarcă în UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *