Actualitate

Scriitori romni, dar fara cetatenie romna

Marti, in capitala a avut loc adunarea generala a Filialei Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).

Raportul de activitate pe ultimii patru ani a fost prezentat de catre presedintele filialei, scriitorul Arcadie Suceveanu, tot el vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. El a mentionat, intre altele, ca de la conferinta precedenta pana in prezent filiala Chisinau a USR a devenit functionala, confirmandu-si existenta, stabilitatea si ponderea in spatiul cultural romanesc. In aceasta perioada, a spus vorbitorul, au fost organizate mai multe activitati literare: simpozionul de poezie si traducere „Dialogul valorilor”, simpozionul „Ilie Motrescu – creatie si destin”, un simpozion consacrat lui Paul Celan s.a.

Totodata, mai multi scriitori au prezentat programe publice si au avut intalniri cu publicul in diverse localitati ale R. Moldova. De asemenea, filiala a acordat mai multe premii literare membrilor sai. Conducerea organizatiei a obtinut ca numele unor personalitati basarabene, cum ar fi Petre Stefanuca, Nicolae Costenco si Nicolae ?urcanu, sa fie inscrise pe memorialul victimelor comuniste de la Bucuresti.

Problema cea mai arzatoare la ora actuala, a subliniat raportorul, o constituie redobandirea cetateniei romane. Este un paradox, a constatat el, sa fii scriitor roman si sa nu ai cetatenie romana, accentuand ca tocmai scriitorii au fost cei care au luptat pentru Limba Romana si Istoria Romanilor. Potrivit lui Suceveanu, o alta problema tine de lipsa unui mecanism de difuzare a ziarelor si revistelor de limba romana din Basarabia in Romania si a celor de dincolo de Prut in R. Moldova. In acelasi timp, a mentionat Arcadie Suceveanu, este necesar ca operele scriitorilor de la noi sa fie promovate in spatiul cultural romanesc.

In cadrul dezbaterilor au luat cuvantul scriitorii Leo Butnaru, Nicolae Dabija, Anatol Codru, Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Vitalie Ciobanu, Ion Cuzuioc, Vlad Zbarciog, Ilie T. Zegrea, Vasile Tarateanu s.a.

Adunarea si-a ales presedintele, comitetul de conducere si doi reprezentanti in Consiliul USR. Cu o majoritate absoluta de voturi, in functia de presedinte al filialei a fost reales Arcadie Suceveanu. Tot aici au fost alesi delegatii la Conferinta nationala a Uniunii Scriitorilor din Romania, care va avea loc la Bucuresti pe 23 noiembrie curent.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *