Politică

Scrisoare deschisă a societății civile din România către Maia Sandu

(În urma declanșării războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, vectorii de influență pro-rusă și-au intensificat activitatea în toată Europa. Efectele acestei activități încep deja să fie discernabile și în România, unde încrederea în Uniunea Europeană pare să fi scăzut dramatic, după ultimele sondaje. În ce privește Republica Moldova, lipsită de plasele de siguranță UE și NATO de care România beneficiază, sunt cu atât mai îngrijorătoare intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse.

În acest context, în interiorul PEN România a apărut ideea unei scrisori deschise, adresată de către societatea civilă din România președintei Maia Sandu, care să o asigure că poate conta pe sprijinul necondiționat al românilor pentru construirea destinului european al Republicii Moldova.

Concepută într-un mediu de scriitori, scrisoarea noastră deschisă nu se adresează numai scriitorilor. Ea este semnată deja și de regizori, muzicieni, istorici ai religiilor, jurnaliști etc. Și dorim ca ea, în ultimă instanță, să fie semnată de cât mai mulți cetățeni ai României, indiferent de profesiunea lor.

Fiindcă, indiferent de meseriile noastre, știm cu toții asta: Republica Moldova are un destin european. Și trebuie să fie cât mai repede alături de România în Uniunea Europeană.

Vă invităm, așadar, să semnați (direct în secțiunea de comentarii) și dumneavoastră, toți cei care credeți același lucru(Bogdan Crețu & Radu Vancu))

Stimată Doamnă Președintă Maia Sandu,

Subsemnații, cetățeni români interesați deopotrivă de destinul României și al Republicii Moldova, ținem să vă asigurăm că suntem alături de Dumneavoastră în efortul de a orienta Republica Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Destinul european comun este singura variantă benefică de dezvoltare pentru țările noastre.

Știm din propria noastră istorie recentă cât de dificilă este orientarea eficientă a țării înspre integrarea europeană. Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina nu face decât să complice și mai mult situația.

Sunt cu atât mai evidente și mai îngrijorătoare semnele acutizării războiului hibrid prin care Rusia încearcă să saboteze integrarea țărilor noastre în UE. Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova.

Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă.

Marcel Ciolacu (șeful PSD) premiat de PS Petru, Mitropolitul Basarabiei. Martie 2023

Primul dintre ele e reprezentat de forțarea retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen.

Marcel Ciolacu (șeful PSD) alături de Monica Babuc (PDM). Iunie 2022

Al doilea exemplu este recenta numire la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău a doamnei Monica Babuc, o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice.

Doamnă Președintă,

Și pentru noi sunt la fel de revoltătoare ca și pentru Dumneavoastră toate aceste gesturi – care încep să facă sistem. În pofida cinismului acestor actori politici români, vă asigurăm că aveți în societatea civilă din România un partener în eforturile dumneavoastră de a orienta definitiv Republica Moldova pe drumul destinului ei european.

Cu solidaritate,

Radu Afrim, regizor
Liviu Antonesei, scriitor
Vasile Baghiu, scriitor
Gabriel Bebeșelea, dirijor
Grațiela Benga, critic literar
Ana Blandiana, scriitoare
Corin Braga, scriitor
Rodica Bretin, scriitoare
Romulus Bucur, scriitor
Ruxandra Burcescu, scriitoare
Magda Cârneci, scriitoare
Domițian Cesereanu, scriitor
Ruxandra Cesereanu, scriitoare
Eugen Ciurtin, istoric al religiilor
Mariana Codruț, scriitoare
Marian Coman, scriitor
Florica Courriol, traducătoare
Bogdan Crețu, scriitor
Dan Dănilă, scriitor
Péter Demény, scriitor
Caius Dobrescu, scriitor
Lia Faur, scriitoare
Gabriela Feceoru, scriitoare
Dinu Flămând, scriitor
Radu Pavel Gheo, scriitor
Cătălin Ghiță, scriitor
Bogdan Ghiu, scriitor
Vasile Gogea, scriitor
Florin Hălălău, scriitor
Michael Hăulică, scriitor
Vasile Iftime, scriitor
Ligia Keșișian, scriitoare
Claudiu Komartin, scriitor
Dan Lungu, scriitor
Ștefan Manasia, scriitor
Viorel Marineasa, scriitor
Ciprian Măceșaru, scriitor
Călin-Andrei Mihăilescu, scriitor
Victoria Milescu, scriitoare
Ioana Miron, scriitoare
Angelo Mitchievici, critic literar
Rareș Moldovan, scriitor
Ioana Morpurgo, scriitoare
Mirela Nagâț, jurnalistă
Victoria Nagy Vajda, curatoare
Ioana Nicolaie, scriitoare
Niculina Oprea, scriitoare
Radu Paraschivescu, scriitor
Cezar Paul-Bădescu, scriitor
Ioana Pârvulescu, scriitoare
Cosmin Perța, scriitor
Ion Pop, critic literar
Ofelia Prodan, scriitoare
Daniela Rațiu, scriitoare
Mirela Roznoveanu, scriitoare
Radu Sergiu Ruba, scriitor
Mariana Sipoș, scriitoare
Simona Sora, scriitoare
Monica Spiridon, critic literar
Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor
Bogdan Suceavă, scriitor
Ovidiu Șimonca, jurnalist
Cătălin-Mihai Ștefan, scriitor
Radu Ulmeanu, scriitor
Mihai Vacariu, scriitor
Radu Vancu, scriitor
Dragoș Varga, critic literar
Gelu Vlașin, scriitor
Andrei Zbîrnea, scriitor

Sursa: Contributors.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. Voi, moldovenii , aveti grija cum latrati la rusi ! S-ar putea sa se supere pe voi si sa nu contati pe noi, romanii din Romania. Destul v-am dat de toate, si nu vom lupta pentru voi ! Beti mai putin, lasati politica si puneti mana la munca !

 2. O lectie frumoasa din partea societati civile din ROMANIA pentru M.Sandu.Va asigur ca nu va exista nicio reactie din partea ei. Clanurile sunt la putere prin votul necugetat al populatiunei din RM

  1. Nene, inca nu ti-a zis nimeni Nostradamus? Pacat.
   Dar poate ca gresesc, atunci nu ar fi rau sa vizitezi salonul nr.6, cel din zona codrului, unii ii mai zic si costiujeni…

  2. O “lecție frumoasă” a unor fandosiți abonați la banii globaliștilor care dau, din reflex, în Biserică, aprobând practic toate abuzurile jegoșilor sovietici.
   Fix această șleahtă de mercenari cu aere care se erijează în “societate civilă” fac jocul Moscovei.

 3. Multumim pentru sprijinul Romaniei, in deosebi Romanilor adevarati, care vor Basarabia acasa, in Romania Mare! E visul tuturor Romanilor de buna credinta!

 4. Dragi tovarasi, ma bucur ca ati citi scrisoarea deschisa a sovietului PEN Romania catre Maia Sandu! Mi-a placut mult, mai ales cand am vazut lista semnatarilor. Multi dintre ei au fost scoliti de mine. I-am invatat sa manance rahat cu eleganta proletcultista. Ma bucur ca Balndiana duce eleganta mai departe, ca in vremurile cand scria Oda:

  Slava neamului acesta
  Vremurilor noastre slava!
  Slava erei ce se naste
  Dusmanita si grozava
  Slava robului de veacuri
  Care n-o sa fie rob
  Slava tarii ce inalta
  O sesime de pe glob;
  Slava!
  Slava fericirii
  Vremii viitoare slava
  Slava lumii ce se naste
  In aceasta ora grava
  Slava anului acesta
  Ce-a ucis in colb milenii;
  Si de flacari, ca drapelul,
  Slava vesnica lui LENIN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *