Social

Scrisoare deschisă: Carne de bivol importată ilegal în RM

Agentul economic SRL „BIOFLAGMAN” (IDNO 1012615000718, adresa: TDS Nistrului, mun. Tiraspol, str. Stroitelei 74, ap. 36), folosind schema frauduloasă, a introdus pe teritoriul țării carne de bivol congelată în cantitate de două containere a câte 28.000 kg fiecare, marfa menționată a fost importată din New Delhi, India.

De la Agenția sanitar-veterinară și pentru siguranța produselor de origine animală, condusă de dl Vasile Bahău, a fost obținut certificatul veterinar, prin care carnea de bivol, în mod misterios, a fost identificată ca limbă de bovină congelată. Astfel, au fost încălcate Tratatele Internaționale cu referire la Comunitatea Europeană și țările CSI, privind interzicerea importului și tranzitarea produselor din carne din India, în legătură cu situația sanitar-epidemiologică din India, care permanent este dificilă.

Marfa în cauză urma a fi depozitată pe teritoriul Transnistriei, unde nu este posibilă monitorizarea produsului de către serviciile competente ale R. Moldova, sub aspectul modului de depozitare, realizare, prelucrare, iar ulterior poate fi livrată în R. Moldova, Ucraina și alte țări.
Este evident că eventualul consum de către copiii din grădinițe, școli, spitale etc. al acestui produs contaminat poate avea consecințe imprevizibile privind securitatea sănătății populației.

Circumstanțele menționate pot provoca consecințe grave și pentru securitatea economică a R. Moldova și înrăutăți relațiile internaționale cu Uniunea Europeană, precum și cu țările CSI.

În momentul actual, încă trei containere cu carne de bivol provenită din India au ajuns în R. Moldova pe calea maritimă și sunt staționate în Portul Giurgiulești.

Circumstanțele descrise denotă caracterul abuziv și infracțional al agentului economic vizat care, utilizând situația creată în scopuri personale și meschine, prejudiciază considerabil interesele statului și societății.

Cu respect,
un grup de procurori

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *