Actualitate

Scrisoare deschisă către Angela Matcov, directorul Î.S. „Cadastru”

Sunt un cetățean de rând care a avut fericirea să citească de curând interviul dvs. cu un titlu expresiv – „Angela Matcov: „Încercăm să reacţionăm foarte rapid la toate semnalele, pentru a îmbunătăţi domeniul nostru de activitate”. Am rămas, într-adevăr, foarte impresionată de succesul întreprinderii pe care o conduceți pe plan internațional, dar mai ales de grija ieșită din comun ce le-o purtați cetățenilor R. Moldova și de eforturile depuse pentru a îmbunătăți domeniul dvs. de activitate.

Vă felicit pentru finalizarea cu succes a lucrărilor de înregistrare masivă în țară sau, mă rog, în orașe. Nu știam că „oficiul cadastral teritorial are drept sarcină să înregistreze dreptul de proprietate în registrul bunurilor imobile” și că „este, ulterior, implicat în proces”, numai în faza finală. Credeam că din serviciile cadastrale prestate fac parte și lucrările cadastrale, compuse din identificarea, efectuarea măsurărilor în teren, stabilirea hotarelor, formarea bunurilor imobile ș.a. sau, cel puțin, așa am văzut pe site-ul instituției pe care o conduceți, precum și în lege.

Îmi pare rău pentru durerea de cap pe care v-o pricinuiesc aceste localități rămase și pentru procesul consumator de timp. Totuși, este îmbucurătoare grija dvs. pentru cetățenii de rând și, mai ales, pentru cei vulnerabili, cât și preocuparea pentru virtuala micșorare a costurilor de înregistrare individuală a imobilului. Costurile de circa zece ori mai mari, atunci când vine vorba de bani individuali, nu mă miră deloc. E ceva obișnuit.

Problema, însă, este unde se duc acești 2500 lei? Și pe ce? Măsurări, cică? Care măsurări? Știm că, din 2012, sunteți obligați, la eliberarea planului geometric sau cadastral actualizat, să stabiliți hotarele în natură, lucru foarte bine știut, dar tăinuit de dvs. Și mai știm că nu faceți acest lucru. Eu, cel puțin așa, am pățit. Din 2012, când am comandat planul geometric al imobilului, tot nu izbutesc să obțin varianta legală a acestuia și să oblig, prin intermediul instanței de judecată, Oficiul Cadastral Teritorial (OCT) Chișinău să-și execute obligațiile și să execute măsurările cadastrale. Acelea pe care le-am plătit. Bani care nu știu unde s-au dus. Căci la mine nimeni nu a măsurat nimic, nu a constatat și nu a încheiat niciun act. Nici măcar nu a identificat obiectul. Mă întreba lucrătorul dvs. de unde și până unde să măsoare, căci ea nu știe, fiindcă e bunul meu, eu am chemat-o. De hotar nici nu se pune problema. Toate astea s-au întâmplat, deși i-am explicat de mai multe ori, în ambele limbi, ca să înțeleagă, că eu pentru asta am comandat planul geometric, ca să știu unde sunt hotarele. Doamna mi-a explicat, foarte amabil, că OCT nu execută astfel de lucrări, căci nu deține utilajele necesare, ceva cu GPS, cică. Și că, dacă vreau hotarele stabilite, să mă duc apoi cu planul geometric pe la firmele particulare sau primărie. Ca mai apoi, în instanța de judecată, reprezentantul dvs. să declare că nu le-ați stabilit, pentru că eu nu am cerut de fapt așa ceva.

Nu-i nimic că stau așa, din cauza voastră, fără hotar și fără gard, de trei ani; că tot încerc să vă conving, prin intermediul diferitelor cereri și demersuri, să vă executați obligațiunile contractuale și pe cele legale; că lipsa unei delimitări legale între mine și vecini a dus la consecințe administrative și penale; că ați luat cunoștință personal cu materialele dosarului nostru cadastral și ați răspuns absolut formal, bineînțeles, fără să vă referiți deloc la miezul problemei. Că, în decursul a trei ani, OCT a emis cinci planuri cadastrale și geometrice, niciunul conform legii. În schimb, în loc să recunoașteți că ați greșit și să executați ce trebuie, dvs. și angajații dvs. încercați din răsputeri să găsiți tot felul de șiretlicuri ca să ocoliți legea. Nu uitați, în schimb, să percepeți plata. Căci din ce o să plătiți, mai apoi, angajații dvs. să tot umble prin judecăți? Mi-e interesant, însă, biata mătușă pe ce bani o să umble ea prin judecăți, după ce ați jecmănit-o de acea avere de 2500 lei? Căci sigur acolo o să-și încheie traiul biata mătușă dacă se leagă cu dvs.

Stimați cetățeni, cei care stați cu rufele vecinului pe post de gard, datorită Cadastrului, sau care ați avut altfel cumva de păgubit de pe urma acestei minunate întreprinderi care ne-a dus faima în lume cățărându-se tocmai pe minunatul al 19-lea loc din 190, veniți să vă expuneți. Ce ziceți? Căci știu că suntem mulți, foarte mulți. Și vom fi și mai mulți. Interesant este ce o să spună atunci Banca Mondială și toate structurile care și-au propus susținerea noii noastre democrații, când o să vadă miile de semnături pe petiția noastră comună cu privire la neregulile comise de structura pe care o conduceți? Vor mai scoate din buzunare cele 10 milioane de dolari, atât cât doriți dvs., pentru a putea face lucrările de măsurare când ar ști cum anume le faceți? Își vor da seama că faceți reformele numai pe hârtie?

Degeaba încercați să induceți în eroare populația cu afirmații greșite prin presă precum că Î.S. „Cadastru” nu stabilește hotarele, că Î.S. „Cadastru” doar înregistrează bunurile etc. Citiți mai atent legea.

Cu toate că procedura este foarte complicată și pe alocuri neclară, eu am înțeles-o, stați liniștită. Ba chiar mă ofer să fiu autoarea petiției publice online și chiar să ofer sfaturi practice cetățenilor care au de-a face cu dvs. ca să nu treacă prin coșmarul prin care trecem eu și familia mea de atâta amar de vreme.

La sfârșit, vreau să vă felicit pentru minuțiozitatea cu care examinați sesizările cetățenilor și, în general, pentru succesul întreprinderii dvs. pe arena internațională. Vă doresc din suflet să vă îmbunătățiți domeniul vostru de activitate și poate, cândva, să repetați succesele și pe arena națională.

Fulga Grabovski

P.S. Am și eu o întrebare deschisă pentru dvs. la care vă îndemn să-mi răspundeți public: la moment, aveți coordonatele hotarelor tuturor terenurilor proprietate private înregistrate la Î.S. „Cadastru” și utilajul necesar pentru stabilirea lor exactă? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *