Atitudini

(SCRISOARE DESCHISĂ) De ce UCRAINENILOR nu le plac RUȘII

Așadar, Vadim Godarenco scrie pe uainfo.org următoarele: 

„Recent, tot mai mulți ruși se plâng că se confruntă pe Internet cu manifestările de ură „de neînțeles” față de „frații” lor ucraineni.
Înainte, rușii tratau întotdeauna ucrainenii cu mare simpatie, iar acum toți se întrebă confuz: „De ce ne urăsc atât de mult? Ce trebuie să facem ca lucrurile să fie ca înainte?” Am ascultat toate acestea vaiete jalnice și am decis să explic „fraților” noștri pentru ceea ce ei sunt atât de urâți de ucraineni…

Sincer să fiu, am fost un pic surprins de indignarea rușilor vizavi de agresiunea verbală și ură din partea ucrainenilor. De fapt, ce au vrut? Voi ne vindeți gazele voatre mirositoare la cel mai mare preț din Europa, iar apoi vă întrebați de ce ucrainenii înjură peste tot? Desigur, veți spune că Putin este de vină, iar rușii simpli nu au nimic de-a face cu asta. Oh, nu! Dar cine îl alege pe aceasta de trei ori? Cine îl laudă până la cer? Acum, cu siguranță nu-l mai ridică atât în slăvi, dar încă mai sunt mulți din aceștia, care susțin țarul în toate eforturile sale, inclusiv în politica îndreptată împotriva Ucrainei.

Dacă problema ar consta doar în gaz! Rusia se implică în toate treburile noastre interne, cum ar fi chestiunea limbii. Vreți ca etnicii ruși care locuiesc în Ucraina să vorbească limba lor maternă? Nicio problemă! Dar v-ați imaginat o asemenea posibilitate pentru ucrainenii care trăiesc în
Rusia? Pentru a cere ceva, trebuie ca cel dintâi să dea un exemplu propriu…

De ce vă agățați de eroii noștri naționali? Uitați-vă la istoria voastră! Eroii noștri, cel puțin, au luptat cu ocupanții, nu cu oamenii lor. De ce ne reproșați mereu că ducem o politică anti-rusească, proslăvind pe cei care au luptat împotriva Moscovei? Noi v-am acuzat vreodată de faptul că Rusia urmărește o politică anti-ucraineană?

Nu mai vorbesc de toate aceste apeluri pentru unitate. Considerați că e frățește să faceți apel la unitate prin intimidări cu tot felul de complicații care pot apărea pentru producătorii ucraineni în cazul în care Ucraina nu va adera la Uniunea Vamală? Nu, aceasta nu este frățește. Iar amenințarea unui atac nuclear asupra Crimeii, dacă Ucraina se alătură NATO? Considerați că e de bine?

Desigur, cineva va spune că politica nu ar trebui să afecteze relațiile dintre națiuni. Sunt de părere că anume această politica provoacă conflicte, iar oamenii de rând nu au nimic de a face cu ea. Oh, nu! Voi reproșați ucrainenilor că vorbesc într-un anumit fel despre voi online. Dar voi citiți ce scriu compatrioții voștri, care suferă de grandoare și de hemoroizi, despre ucraineni? Credeți că nouă, ucrainenilor, ne place să citim că suntem un popor inexistent?

Vă întrebați ce e de făcut pentru a reveni la relațiile de altădată? Ei bine, în primul rând trebuie să admitem că „precum a fost” nu a fost, de fapt, niciodată. Relațiile tensionate dintre ucraineni și ruși au fost întotdeauna. Nu e o problemă apărută peste noapte.

Ar fi o ipocrizie să spui povești despre „prietenie veșnică între popoarele frățești”, pentru că prietenie cu siguranță nu a fost. Ne amintim foarte bine cum a fost interzisă limba noastră, cum a fost nimicită identitatea noastră, prin interzicerea folosirii numelui „Ucraina” și „ucrainean”, dar și înlocuirea lor cu termenii „Mica Rusie” și „maloros”. Fiecare ucrainean normal știe și își amintește de aceasta. Și cei care neagă aceste fapte nu sunt ucraineni.

Prin urmare, dacă doriți ca ucrainenii să nu vă mai urască, dacă doriți să se întoarcă la ceva care nu a fost niciodată, iată ce trebuie să faceți: fie ca țarul vostru, Vovochka Pukin (n.red. – Vladimir Putin) să vină la Kiev, în Piața Independenței, să îngenuncheze și să-și ceară iertare în numele poporului rus de la toți oamenii din Ucraina. Apoi să se oprească în fiecare oraș, în fiecare sat și să ceară iertare pentru tot răul la care au lucrat țarii ruși, împărați, șefi și secretarii generali pe teritoriul ucrainean!

Dar dacă se întâmplă în realitate, lucru de care mă îndoiesc, vom începe să fim prieteni și să uităm ranchiuna. În plus, suntem o națiune europeană și toate interesele noastre se află tocmai în Occident”.

Sursa: uainfo.org

Tradaptare: Timpul.md (V.P.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *