Actualitate

Scrisoare deschisă de la transportatori către Andrei Spînu: „Declarațiile sunt îndreptate pentru a crea o imagine falsă precum că lucrurile în domeniul transporturilor se mișcă în direcția care trebuie”

Potrivit transportatorilor, problema tarifelor din transportul de pasageri, discutată în societate la inițiativa APOTA, „a scos la iveală mult mai multe probleme, scheme care persistă de mulți ani în ramură. Multe din aceste probleme devin mai acute, iar schemele ilegale sunt în plină desfășurare, fiind preluate cu succes de către persoanele promovate de dvs. în funcții. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unor declarații publice ale dvs. de deschidere și transparență și intenții bune de a veni cu soluții.

În cadrul protestelor organizate de transportatori și în declarațiile publice am menționat că ceea ce declarați dvs. vine în contradicție evidentă cu ceea ce în realitate faceți. Declarațiile dvs., cu regret, sunt îndreptate pentru a crea o imagine falsă precum că lucrurile în domeniul transporturilor se mișcă în direcția care trebuie. Învinuiți pe toți că manipulează în timp ce manipularea este instrumentul de bază utilizat de dvs”, se arată în scrisoare.

De asemenea, se menționează că solicitarea lui Spînu de a solicita date de la transportatori suplimentar la rapoartele stabilite de lege „reprezintă o acțiune ilegală, cu atât mai mult că aceste date nu pot fi utilizate pentru efectuarea calculelor în conformitate cu metodologia”.

Mai mult, este menționat că transportatorii au avut mari speranțe odată cu numirea lui Spînu în funcție.

„Însăși APOTA a contribuit la formarea acestei speranțe. Patru luni în urmă transportatorii erau plini de optimism. Lupta cu corupția trebuie să înceapă cu eliminarea din sistem a celor pe care i-am numit. Și aceasta ar fi doar începutul unei lupte aprige și îndelungate. Dacă ați fi început cu adevărat lupta cu corupția ați fi avut acum alături o armată de transportatori cărora persoanele numite în această scrisoare le stau ca un nod în gât, îi sufocă și îi stoarce de tot ce mai au. Problema tarifului este una complexă, care nu poate fi depășită fără a fi soluționate o mulțime de alte probleme. În caz contrar riscați să puneți pe umerii pasagerilor costurile pe care le provoacă mizeria instalată de ani de zile în transport. Ați spus că problemele trebuie discutate. Și ați mai declarat că pe parcursul acestei săptămâni. Încercăm să vă completăm- și soluționate. Vedeți că în această scrisoare am evitat să facem declarații. Am arătat probleme concrete, v-am dat nume și fapte. Vom veni pregătiți la discuții și vom insista să primim răspunsuri și adoptarea soluțiilor. Vom discuta public ori de câte ori acțiunile dvs. ne vor părea suspecte”, mai este menționat în scrisoare.

În dimineața zilei de joi, 16 decembrie, zeci de de unități de transport, care circulă pe rute regulate din toată țara, și-au suspendat activitatea și s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la un nou protest organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Transportatorii s-au plâns de faptul că Ministerul nu a întreprins nici o acțiune pentru a efectua calculele necesare și pentru a aproba un nou tarif pentru serviciile de transport și serviciile de autogară. Aceștia au cerut repetat majorarea tarifelor pentru serviciile regulate de transport.

Ulterior, Andrei Spînu a reacționat la protestul transportatorilor care s-au adunat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. În timp ce transportatorii acuză MIDR de inacțiune, viceprim-ministrul spune că ministerul a dat curs tuturor demersurilor transportatorilor și a cerut acestora să ofere informațiile necesare pentru calcularea tarifelor, însă, până la ziua de astăzi, au fost recepționate informații și date doar de la 9 operatori de transport, din 67.

Spînu a mai adăugat că angajații ministerului au analizat datele contabile recepționate de la transportatori, ANTA și BNS și că MIDR va prezenta în scurt timp calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri în baza datelor, rapoartelor, notelor informative și expertizelor care au stat la baza reglementării tarifelor anterioare, în conformitate cu Metodologia de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor.

Sursa: replicamedia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *