Moldova

(SCRISOARE DESCHISĂ) Valeriu Pasat CĂTRE Iurie Leancă și Igor Corman

„Stimaţi domni,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de lideri politici ai Republicii Moldova, în calitate de persoane care, în acest moment, pot influenţa cele mai importante decizii din ţara noastră. Motivul pentru care am decis să vă adresez aceasta scrisoare deschisă ţine de calvarul prin care mi-a fost dat să trec eu şi familia mea în perioada guvernării Voronin. Mă refer la simulacrul de proces judiciar, organizat de guvernarea comunistă în spiritul anilor 30 ai secolului trecut. Astăzi, cînd se împlinesc exact şase ani de cînd am fost eliberat din detenţie ilegală şi arbitrară, am aflat că în şedinţa CSM din 2 iulie 2013 judecătoarea Liliana Catan a fost propusă Parlamentului Republicii Moldova pentru promovare la Curtea Supremă de Justiţie, mă văd obligat faţă de propria familie, faţă de oameni în general şi faţă de posteritate să reamintesc cine este acest judecător.

Fiind judecător raportor în cauza mea penală, doamna Liliana Catan a executat docil şi obedient, indicaţiile fostei guvernări de a menţine în vigoare sentinţa de 10 ani privaţiune de libertate, adoptată într-un proces închis, în lipsa unei apărări calificate. La data de 16 decembrie 2009 Curtea Supremă de Justiţie m-a achitat pe toate capetele de acuzare în legătură cu semnarea Acordului din 10.10.1997 cu Departamentul de Stat al SUA, constatînd ilegalitatea deciziei adoptate de judecătoarea Liliana Catan. Ulterior, în octombrie 2010, Guvernul a fost obligat să recunoască în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (cererea nr. 15594/06) încălcarea drepturilor mele în cadrul acestui proces şi să achite prejudicii. În plus, exercitîndu-mi dreptul de a cere prejudicii pentru acţiunile ilegale ale procuraturii şi ale instanţelor de judecată în conformitate cu Legea nr. 1545, în iunie 2013 am obţinut o recunoaştere suplimentară a violării drepturilor mele şi un prejudiciu suplimentar.

Liliana Catan a încălcat decizia Curţii de Apel Chişinău de a permite accesul unei comisii independente de medici pentru a mă consulta, în condiţiile în care sănătatea mea se deteriora din cauza condiţiilor inumane de detenţie şi lipsei cu desăvîrşire a asistenţei medicale în penitenciar. Suplimentar la răspunderea doamnei judecător pentru prejudiciile aduse mie, familie mele (dar şi bugetului de stat), ţin să vă comunic şi despre calităţile morale ale candidatului la funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

În luna aprilie 2006, soţia mea, epuizată de stres şi de nesomn, alerga cu rugăminţi oficiale la doamna judecător pentru a obţine autorizare de a mă vizita în penitenciar. Nu a avut nici o ocazie ca să-i fie semnată cererea de întrevedere fără batjocură şi umilire din partea doamnei judecător, aceasta permiţîndu-şi să discute detalii ale vieţii noastre de familie, să-i arunce soţiei cererea în faţă şi să o aducă pînă la lacrimi, atunci cînd ea nu solicita decît să mă viziteze pentru a-mi aduce mîncare sau pentru a mă convinge să renunţ la greva foamei.

Comportamentul judecătoarei L. Catan a lăsat mai multe sechele psihologice membrilor familiei mele care nu se vor vindeca niciodată. Nici atunci şi nici acum nu pot înţelege cum un judecător a putut călca în picioare elementarele norme etice, morale, deontologice inerente unui magistrat. Nu am nici o iluzie referitor la calităţile morale ale doamnei Catan şi că acestea nu corespund celor necesare unui judecător şi în special unui judecător de la Curtea Supremă de Justiţie. Mai mult ca atît, promovarea dnei Liliana Catan la Curtea Supremă de Justiţie ar reprezenta un mesaj de încurajare a abuzurilor pentru restul corpului de judecători şi un semnal demoralizant pentru societate. Reamintind aceste fapte, îmi exprim speranţa că Parlamentul Republicii Moldova nu va numi la Curtea Supremă de Justiţie un judecător care a pronunţat hotărîri vădit ilegale, care a executat docil comenzile politice ale fostului regim, încălcînd drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *