Bună Dimineața

Scrisoare neoficială către Ministerul Mediului

Aceasta mi-a spus Virginia Galatonov, șefa Secției Managementul Deșeurilor și a Substanțelor Chimice din cadrul Ministerului Mediului, când am cerut o simplă informație, care, se pare, „necesită săptămâni întregi de documentare”, despre cazurile de ardere a frunzișului. 

De la secția respectivă am aflat doar că este un proiect de lege unde se vorbește despre interzicerea arderii frunzelor. În rest, … am fost redirecționat către Inspectoratul Ecologic de Stat.

Acolo am avut parte de o altă surpriză. Directorul Vitalie Curarari a solicitat să mă prezint personal la Inspectorat pentru a mi se oferi informații despre faptul dacă a fost vreodată cineva pedepsit pentru arderea frunzelor sau nu.

Pe tot parcursul discuției, directorul Curarari a vorbit agresiv. Să fie oare din cauză că mai erau doar câteva minute până la finele programului? Cum rămâne cu transparența decizională, domnilor funcționari? Faptul că unele surse media au scris informații care nu v-au plăcut, nu vă dă dreptul să vă comportați în asemenea hal cu toți jurnaliștii.

Dacă la fiecare subiect la care folosești câte 6-7 surse de documentare ar fi nevoie să te întâlnești cu ele personal, atunci nu mai ajungi să duci la bun sfârșit nici un material. Înțeleg că toți își doresc să apară în presă doar lăudați și mângâiați pe cap, dar cred că după felul cum unii oferă informațiile, presa are și atitudinea respectivă.

Ulterior, din explicațiile Virginiei Galatonov am înțeles că pentru inspectorat aceasta este o practică normală, după ce anterior au oferit informații presei și au apărut într-o lumină nu chiar bună. Mai mult mi s-a spus că despre comunicarea cu jurnaliștii s-a discutat și în cadrul unei ședințe, unde s-a decis că informațiile oferite presei trebuie analizată tare minuțios pentru ca ulterior să nu apară „probleme”.

Se pare că funcționarii Ministerului Mediului știu că în instituția subordonată lor (Inspectoratul Ecologic de Stat) angajații au un comportament agresiv față de jurnaliști, dar nu întreprind nimic.

P.S. pentru Vitalie Curarari: Confirm, încă o dată, că sunt reporter la TIMPUL și insist să mi se ofere informația pe care am solicitat-o.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *