Atitudini

SCRISOAREA CITITORULUI: Activiștii de partid din teritoriu își bat joc de oameni

Președintelui PLDM, dlui Vlad Filat

Eu sunt o cetățeancă a R. Moldova, Rodica Vacarciuc, membră a PLDM, care sunt crunt bătută de curatorul pe raionul Edineț al PLDM, dnul Bodarev Petru Zaharovici și directoarea Biroului Național de statistică dna Lucia Spoială. Eu, Rodica Vacarciuc, am activat din 10 mai 2001 la Direcția pentru statistică Edineț ca specialist al direcției. Pe 02.03.09 am fost numită șef-adjunct al Direcției pentru statistică Edineț pentru merite în activitate.

Soțul meu, Eugeniu Vacarciuc, a fost membru de partid la AMN. În 23.03.2010 el a fost numit șef la SEET Edineț, funcție care revenea la AMN. După ce AMN a fuzionat la PLDM, el cu toată echipa din AMN a trecut la PLDM. Deținea și funcția de consilier raional Edineț de la PLDM. Dar, formându-se AIE-ul și făcându-se partajarea funcțiilor, Ministerul Tehnologiilor Informaționale a fost partajat Partidului Democrat.

În noiembrie 2011, soțul meu, Eugeniu Vacarciuc, a fost rugat să treacă în rândurile PD ori să elibereze funcția. El l-a sunat pe dnul Bodarev P. Z. și l-a rugat să-l ajute pentru că era activist de PLDM, la alegeri a lucrat pentru PLDM. Dl Bodarev nu răspundea la telefon.

La 1 iulie 2012, PD i-a pus ultima condiție – ori trece de partea PD, ori eliberează funcția. A fost nevoit să părăsească partidul pentru că nu a fost susținut de nimeni. Atunci Bodarev P. Z. a început să-mi facă probleme la serviciu, în care este implicată și dna Lucia Spoială. Dna Spoială i-a sunat șefei Direcției statistică Edineț, Silvia Greciuhin, și a rugat-o ca să facă tot posibilul și imposibilul să mă elibereze din funcție, la care dna Greciuhin nu a fost de acord.

A văzut că nu i-a reușit și pe data de 03.10.12 trimite o echipă de specialiști la control la Edineț. Au fost controlate documentele contabile și cadrele de către Marin Gospodarenco – șef directive financiar-economică și evidență contabilă, Ina Maslo – șef al cabinetului directorului general, Iulia Ursu – consultant superior, Olga Zarișniuc – specialist principal în secția evidență contabilă, Cristina Treteac – specialist superior secția evidență contabilă. Eu, ca adjunct al Direcției statistică Edineț, fiindcă nu aveam nicio atribuție la sectoarele controlate, nu am fost invitată la control, dar pe 15.10.12 am fost invitată la BNS pe baza actului controlului împreună cu șefa direcției dna Silvia Greciuhin, unde dna Spoială ne-a spus că ne-am împărțit cu niște bani de pe arendă. Eu i-am răspuns că nici nu am auzit de bani, dar nu să mă împart cu cineva. Ieșind, plângând, din BNS o întreb pe șefa de la Edineț ce se întâmplă și atunci ea mi-a spus că e o bătaie politică, fiindcă soțul meu, Eugeniu Vacarciuc, a părăsit PLDM (dar nu a plecat la comuniști, dar tot în AIE și la un partid democrat). Pe data de 16.10.12, l-am sunat pe mobil pe Bodarev P. Z. și l-am întrebat ce se întâmplă, de ce încearcă să mă lase fără serviciu, el mi-a răspuns că așa este stipulat în programul PLDM: că dacă soțul a părăsit partidul, soția trebuie să fie dată afară de la serviciu. A urmat o tăcere și la 18.01.13 am fost chemată la evaluarea funcționarilor publici. Am răspuns la toate întrebările, obiectivele de activitate pe anul 2012 au fost îndeplinite, dar fiindcă trebuia să fiu bătută mi s-a pus calificativul „nesatisfăcător”. Am fost anunțată pe 08.02.13. Șefii adjuncți se supun șefilor direcțiilor pentru statistică raionale, nu directorului BNS și evaluarea se face în teritoriu, dar am fost evaluate la BNS. Pe 20.02.13, am scris un demers la BNS unde am rugat să-mi reexamineze calificativul la evaluarea pentru 2012.

Pe 25.02.13, soțul meu, Eugeniu Vacarciuc, decedează tragic în accidentul rutier în drum spre Chișinău pentru o adunare la Registru.
Toți adjuncții BNS, șefi de secție care prezintă dările de seamă au fost în cabinet la dna Lucia Spoială să mi se semneze pozitiv demersul, pentru că eu nu port nicio vină și am mare tragedie în familie, dar pe data de 22.03.13 am primit scrisoare că s-a decis de a nu preschimba calificativul de evaluare. S-au adresat mai multe persoane la dna Lucia Spoială și ea le-a spus că dacă sună prim-ministrul, atunci ea o să rezolve întrebarea pozitiv.

Eu aud destul de des cum se spune de la tribună – totul pentru cetățeni, totul pentru alegători. Dar, familia mea, Eugeniu Vacarciuc, Rodica Vacarciuc, Vadim Vacarciuc, rudele și apropiații noștri, toți au votat pentru partidele democrate, nu pentru comuniști și acum pentru cine să votăm sunt întrebată eu.
Dnul Bodarev, având magazine „Cristina” în toate orașele Moldovei, vrea să le protejeze cu orice preț și chiar omorând psihologic pe cineva. Pe 30.04.2013, l-am sunat pe Bodarev să-l rog să-și retragă părerea, că este săptămâna patimilor înainte de înviere și oamenii se străduiesc să facă bine, dar dumnealui mi-a spus că sunt probleme de partid și mi-a închis telefonul.

Și funcționara statului și reprezentanta guvernului, dna Spoială, își face interesele personale, nu ajutând și promovând specialiștii, dar îngropându-i. Mai intrați pe la BNS și întrebați cum se comportă cu angajații.

Eu am rămas cu pierderea cea mare a vieții mele, practic fără serviciu, profund îndurerată de starea mea și cu o durere mare în ce țară trăiesc și cu ce oameni.

Eugeniu Vacarciuc a fost și membru în Consiliul Politic Republican PLDM. El nu a fost un om oarecare, a fost un luptător pentru țărișoara Moldova, pentru viitorul copiilor noștri. Nu a avut business. A vrut să aibă un serviciu, să-și vadă feciorul la casa lui, dar un netrebnic, care nu a pus piciorul pe frână, l-a omorât și ne-a distrus într-o clipă viața. Mai departe, firul de viață care a rămas, plănuiește să mi-l distrugă Bodarev P. Z., împreună cu Lucia Spoială. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *