UE / Nato

Scrisoarea deschisă a Comitetului Româno-American pentru Basarabia adresată Președintelui OBAMA

Excelentei sale, Domnul Barak Obama,
Presedintele Statelor Unite ale Americii
Casa Alba
1600 Pennsylvania Ave., NW
Washington, DC 20500

Stimate Domnule Presedinte,

In numele Comunitatii Romane din Statele Unite ale Americii, readucem in atentia Dvs. problema re Romania si Republica Moldova. In timp ce Romania este astazi un membru deplin al Uniunii Europene, al Aliantei Nord Atlantice, si totodata un aliat de nadejde al Statelor Unite, Republica Moldova inca se afla sub controlul Moscovei. In ciuda acestei stari, la Summitul Uniunii Europene desfasurat la 29 Noiembrie a.c la Vilnius Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeana. Prin acest accord, Moldova se apropie si mai mult de Romania, de Occident si de America.

Va multumim domnule Presedinte pentru trimiterea la Chisinau a Secretarului de Stat John Kerry si pentru sprijinul acordat aspiratiilor pro-occidentale si pro-democratice ale Republicii Moldova. Aflat la Chisinau, domnul Kerry s-a intalnit cu presedintele Moldovei Nicolae Timofti. Cu prilejul intalnirii presedintele Timofti i-a reamintit insa Secretarului de Stat de problema spinoasa a regiunii Transnistria. Aceasta regiune a fost rupta de Chsinau cu ajuorul Rusiei si continue sa fie controlata de Moscova. Chisinaul se tem ca Transnistria ar putea reaprinde un razboi civil similar cu cel desfasurat in 2008 in Georgia. Presedintele Nicolae Timofti si-a exprimat ingrijorarea si i-a spus clar domnului Kerry ca: “ne putem astepta cat de curand la noi provocari in Transnistria si Gagauzia, precum si la noi incercari de destabilizare a situatiei politice de la Chisinau.” In acest sens, Presedintele Timofti a cerut ajutorul Americii!
Domnule presedinte, avand in vedere situatia politica actuala din Ucraina, precum si presiunile insistente ale Moscovei vizand refacerea Uniunii Sovietice intr-o noua forma, va cerem sa reconsiderati politica externa a Americii fata de Romania si Republica Moldova.

Republica Moldova reprezinta o parte a fostei provincii romanesti Basarabia anexata prin forta armelor de fosta Uniune Sovietica. Majoritatea locuitorilor ei si ai Romaniei doresc insa reunificarea celor doua state. Noi Romanii Americani ne dam seama ca reunificarea este un subiect delicat atat datorita opozitiei Rusiei cat si ezitarilor Uniunii Europene care nu doreste sa supere Moscova. In acelasi timp insa si in mod trist, America nu a luat o pozitie publica transanta in aceasta problema. In ciuda acestui fapt, reunificarea se va infaptui, iar noi, Comunitatea Romana din Statele, ca cetateni loiali ai acestui stat, dorim ca Washingtonul sa adopte o pozitie proactiva mai degraba decat reactiva in aceasta problema. Opinia noastra ferma este ca cea mai buna solutie este promovarea reunificarii. Un astfel de demers va sustine interesele de securitate americane in sud-estul Europei si va asigura intarirea prieteniei dintre Romania si Statele Unite. In acest scop domnule Presedinte, suntem gata oricand sa va oferim tot sprijinul nostru personal, al Comitetului Romano-American pentru Basarabia, si al intregii Comunitati Romano-Americane.

In incheiere, am aprecia in mod deosebit daca Dvs. sau unul dintre consilierii Dvs. ne-ati acorda o audienta personala dedicata subiectului mai sus expus.

Va dorim Sarbatori Fericite si va transmitem intreaga noastra apreciere,
Cu consideratie,

Profesor Nicholas Dima, Ph.D.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *