Bună Dimineața

„Scrisoarea” lui Filat către Voronin: circul continuă!

În centrul atenţiei se pomenise la un moment dat un profesor de fizică (mi se pare că îi zicea Boguţă), un om scund, care nu strălucea prin frumuseţe, irascibil şi maliţios. Era în relaţii tensionate şi cu colegii, şi cu elevii. Bancul e următorul. Un fost elev al acestuia, fiind în armată, i-a trimis o felicitare „cu ocazia zilei de 23 februarie”, care se încheia în felul următor: „Trăiască Armata Sovietică şi dumneavoastră în frunte cu ea!”. Tot hazul izvora de acolo că, chiar având o imaginaţie ieşită de sub control, era imposibil să ţi-l imaginezi pe Boguţă în fruntea Armatei Sovietice…

Nu caut pete în Soare, dar „scrisoarea lui Filat către Voronin” mi-a amintit de „felicitarea” fostului învăţăcel către… Boguţă. Ceea ce i-a „expediat” Filat lui Voronin e un fel de „bileţel de invitaţie”, pe care poţi să-l citeşti, dar poţi şi să nu-l citeşti. Iată cum arată acest text.

„Stimate domnule Vladimir VORONIN,
Având în vedere situaţia politică complicată în care se află ţara noastră şi necesitatea depăşirii crizei constituţionale, este necesar lansarea dialogului între toate partidele parlamentare.
Mă adresez, în numele Alianţei pentru Integrare Europeană, să începem acest dialog în cadrul căruia să identificăm cele mai bune soluţii pentru Republica Moldova.
Aşteptăm răspunsul Dvs.
Cu respect, Vlad FILAT, Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova”.

Se vede că „bileţelul” a fost scris în grabă, pe un genunchi, de aceea să nu cerem eleganţă şi rigurozitate stilistică. Să trecem peste asta. În mod normal, era de aşteptat nu un „bilet de invitaţie”, semnat de un singur lider „în numele Alianţei”, ci de un document semnat de toţi liderii Alianţei. Astfel, ar fi apărut „NE adresăm”, şi nu „MĂ adresez”. Deoarece ne-am obişnuit deja că dl premier începe toate propoziţiile cu pronumele personal EU, trecem şi peste asta.

În mod normal, în situaţia dată, era de aşteptat nu un „bilet de invitaţie”, ci o scrisoare-document politic în care să se explice punctual, cu argumente serioase, necesitatea unui dialog politic între Putere şi Opoziţie, dar nu între… „toate partidele parlamentare”!? Scrisoarea-document urma să conţină cel puţin viziunea Alianţei (Puterii) asupra situaţiei politice actuale, fapt ce ar fi anunţat virtualul partener de dialog asupra cadrului şi subiectelor dialogului solicitat. Mai mult, un asemenea document important trebuia să fie lansat la o conferinţă de presă a celor trei lideri ai Alianţei, dar nu într-un mod atât de… „discret” şi un pic cam ciudat, cum a apărut „bileţelul lui Filat”.

Cunoscând bine stilul premierului, care ştie să facă eveniment din nimic, atunci când are acest interes, sunt înclinat să cred că modul în care a fost lansată „invitaţia la dialog” nu este întâmplător, adică presupusul dialog nu e luat în serios de însuşi semnatarul invitaţiei.

Într-un cuvânt, „scrisoarea lui Filat către Voronin” e un fel de „felicitare către Boguţă”, care putea să se încheie şi cu „Trăiască R. Moldova şi dumneavoastră în frunte cu ea!”.

O vorbă veche spune: „Cum e bună ziua aşa e şi mulţumita”. Care va fi „mulţumita” lui Voronin nu e greu de ghicit. Altfel spus, circul continuă! Aplauze, naţiune! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *