Social

Scrisoarea săptămânii: Casa arde, dar baba se piaptănă

… Sunt situații care nu ar trebui să aibă loc, căci nu ne fac cinste, dar nici nu pot fi trecute cu vederea, căci ele ne dor nu numai sufletește. E ridicol să vorbim în aceste timpuri despre fapte care pun la îndoială chiar respectul nostru față de obligațiunile de serviciu. E vorba despre atmosfera de apatie, ca să nu zic ostilă, ce domnește la secția de internare a Spitalului raional Cantemir. Aici oamenii vin cu dureri, de unde așteaptă înțelegere, alinare sufletească, ce-l puțin. Ei însă sunt întâmpinați cu atâta indiferență, fiind supuși să stea la ușă timp îndelungat. Aceasta s-a întâmplat în ajun de An Nou, pe 31 decembrie 2016, să stea în poziție de drepți, în fața neînduplecatelor îmbrăcate în alb, cum era pe vremea birocrației sovietice, iar pe 2 ianuarie 2017 s-o facă cu vârf și îndesat.

Ajunși la instituția în cauză, trimișii spre internare cu febră, cu traume, alte dureri acute, stăteau pe holul rece de la intrare, deoarece ușa secției era încuiată.

Cum așa, ,,secția internare” încuiată? , se revoltă cei adunați. Unde s-a mai văzut una ca asta?

„Păi, pe la 11.30 s-au dus la masă”, a vrut să dezghețe atmosfera un băietan de vreo 13-15 ani, aflat și el printre suferinzi.

Toate eforturile celor adunați de a debloca situația nu s-au soldat cu vreun rezultat așteptat. Iar dna Olga Hâțu, vicedirector al spitalului raional, căreia ne-am adresat după ajutor, nu s-a arătat deranjată de cele întâmplate, spunând că nu e de datoria ei să amelioreze starea de lucru, demonstrând o vădită aroganță.

Pe la vreo 12.20 apare o altă ambulanță cu un bolnav, care cu greu fu coborât într-un cărucior, pesemne, avea fractură. Însoțitoarea lui, care probabil nu era la prima abatere a celor de la internare și-a zis:
– Le incomodez! și s-a îndreptat spre ușa de vizavi cu inscripția ,,Izolator”. Și ce să vezi? Mese încărcate cu fel de fel de bucate, care urmau să fie savurate timp îndelungat, dacă să luăm în calcul cantitatea lor. Ospățul era în toi. Într-un cuvânt, colectivul, în mod organizat, chefuia, marcând sosirea noului an. Altfel spus ,,Casa arde, iar baba se piaptănă”.

Iertată să ne fie sinceritatea, dar secția dată nu pentru prima dată se ciocnește cu astfel de devieri de la cursul normal al activității sale cotidiene. Numai subsemnatul, de vreo câteva ori, l-a informat pe dl Iurie Mihăiescu, director al Spitalului raional Cantemir, despre starea de lucruri precară la această subdiviziune de o excepțională importanță vitală. Dar o ameliorare oarecare nu putem atesta. Desfrâul ia proporții. Am vrea ca cetățenii ajunși la secția de internare Cantemir să se bucure și ei de atenția și grija față de om, semănând în inimile lor bunătate, omenie, cumsecădenie.

Și încă ceva. Acum, când medicina performantă intră și pe uși și pe ferestre în instituțiile de resort din țară, la Cantemir nu pot propune un simplu cuier pacientului venit la pansament, proceduri…El e nevoit să arunce hainele pe unde nimerește, de parcă am fi în junglă. De aceea, mă întreb și întreb: oare nu e timpul să renunțăm, domnule Iurie Mihăiescu și doamnă Olga Hâțu, la onorabilele, dar și responsabilele funcții pe care le exercitați, de vreme ce nu ne putem descurca cu lucruri elementare?

Tudor Bahnaru,
jurnalist,
Cantemir

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *