Moldova

Scrisoarea săptămânii. Marșul de la Tiraspol

Mai mult, autorul chiar le sugerează organizatorilor „să organizeze un marș unionist și la Tiraspol, dacă tot sunt atât de curajoși”. Personal, împărtășesc părerea lui Marin Basarab, însă despre altceva vreau să relatez în rândurile de mai jos.

Vreau să spun că, de fapt, un marș, într-un fel unionist, a fost organizat la Tiraspol chiar în miezul războiului de pe Nistru. Atunci, aproape 2000 de studenți au cerut eliberarea profesorului Urâtu din inchisoarea separatiștilor fluturând tricolorul românesc și scandând: „Trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!".

De menționat că atunci nicio piatră nu a zburat în direcția lor, deși localnicii erau șocați de „obrăznicia" manifestanților, privindu-i oripilați de la balcoane și de pe marginea drumului. În timpul mitingului, pe scările sovietului orășenesc din Tiraspol, personal am avut o discuție foarte aprinsă cu un tânăr tiraspolean venit tot atunci chiar de pe câmpul de luptă (acest eveniment și acum cred că se află imprimat undeva în arhivele KGB-ului de acolo). Tânărul luptător contra „ocupanților români”, în timpul discuției, nu o dată a dus mâna la brâu unde erau atârnate grenadele de luptă, dar așa și n-a îndrăznit să pună mâna pe ele.

De ce am dorit să amintesc despre acel eveniment? Faptul că, peste exact 20 de ani, tinerii din Bălti, instigați nu de separatiștii transnistrieni, dar de politicieni din dreapta Nistrului, au pus mâna pe pietre și au aruncat în alți tineri care manifestau pașnic, arată cât de grav a degenerat situația în R. Moldova. Acest lucru este foarte important să fie conștientizat de factorii noștri de decizie și în special de prim-ministrul Vlad Filat, deoarece se știe bine că criminalii apar și se înmulțesc doar acolo unde nu există pedeapsă. Mâine ar putea să fie deja prea târziu de întors lucrurile în punctul de pornire.

Stelian Manic, Adelaide, Australia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *