Actualitate

Scrisoarea săptămânii – Păzea, Dodon se vrea președinte!

Oare noi n-am trăit pe timpul socialismului lui Stalin, Hrușciov, Brejnev, Bodiul? Oare nu pe vremea socialismului multilateral dezvoltat, Imperialismul sovietic a dat faliment? Acel sistem ne hrănea cu ideologie leninistă, înfrumusețată cu o bogată gamă de slogane comuniste. S-a demonstrat lumii întregi că ideologia comunistă-socialistă este utopică și nu duce nicăieri. Sau poate că doctrina ideologică a lui Dodon și compania (Batrâncea, Ion Ceban, Țârdea etc.) este ceva nou, ce n-a existat pe fața pământului. Nu cred. După mine, e un nou soi de aventurieri care cu orice preț vor să ia Puterea. Fiind alimentat financiar de F. Rusă, cu mult înainte și-a luat startul în goana după Putere. Ceilalți concurenți stau încă la linia de pornire. Sportivii știu că nu întotdeauna acei care o rup din loc înainte de fluierul arbitrului ajung primii la finiș.

Totodată, viața ne-a demonstrat că acei care visează și doresc mult să ajungă cel mai mare în țară să facă ca poporul să fie fericit nu este altceva decât o amăgeală. Scopurile lor principale sunt interesele personale. Exemple avem destule. Liderul socialiștilor, având bani în toată seara, cumpără timp de antenă pe toate canalele de televiziune unde pe cei de la conducere îi face niște oameni de nimic: niște răi, hoți, corupți, chiar dacă Guvernul s-ar schimba în toată ziua. Dar totodată, multă lume cunoaște, tovarășe Dodon, că atunci când erați comunist și erați la guvernare, ați încurcat propriul buzunar cu visteria statului și tătuca Voronin v-a scos de urechi și v-a iertat.

Declarațiile populiste, minciuna și raiul ce ne așteaptă în Uniunea Vamală sunt argumentele de bază cu care manipulați cetățenii. Nu credem că aceste aiureli îi vor convinge pe cetățeni să vă voteze.

Dar capac la toate acestea sunt declarațiile cu privire la schimbarea Constituției și petrecerea reformelor. De fapt, reformele s-au început cu trimiterea în școli a noilor manuale de istorie „Istoria Moldovei”, probabil sub redacția lui V. Stepaniuc sau a lui S. Nazaria, scrise la comanda și cu susținerea F. Ruse. Sunt convins că profesorii noștri de istorie din republică, pătrunși de responsabilitatea față de adevărul istoric nu vor aluneca spre invențiile nefondate ale autorilor „Istoriei Moldovei”. Noi, generațiile mai în vârstă, am învățat istoria Țării (România) nu numai din cărți, dar și de la părinți, bunici, de la strămoșii noștri de rând cu doinele și baladele neamului nostru românesc. Ar trebui ca Dodon și compania să conștientizeze că nici o ocupație, nici persecutările ce s-au abătut pe capul românului basarabean n-au putut să-l frângă, să-i mutileze memoria.

Ultima ocupație sovietică a depus eforturi mari să ne mancurtizeze, să ne facă „oameni de tip nou – oameni sovietici, cu o limbă străină nouă, dar n-au reușit. N-o să reușiți nici voi, tovarășilor mancurți-socialiști. Și știți de ce? Cu vreo 200 de ani în urmă după ocupația țaristă a Basarabiei, marele savant rus L .S. Berg este trimis la țar să studieze și să descrie teritoriile ocupate, să facă o descriere economico-geografică. Timp de 3 ani s-a aflat pe meleagurile noastre, a cutreierat Basarabia în lung și-n lat. Cele văzute și trăite aici le-a fixat în cartea „Bessarabia – liudi, jizni i poziaistvo”. Și iaca, la capitolul „Populația” el scrie „Moldovane ăto rumîni govoreașcie na rumînscom iazîke”. Rușii au înțeles demult cine suntem și ce limbă vorbim, dar voi, socialiștilor, de la independență încoace umblați cu cioara vopsită și spuneți la lume că-i hulub.

Sperăm că Academia de Științe, Ministerul Educației să pună punct discuțiilor pe această temă. Poporul și-a spus cuvântul încă la începutul anilor ‘90. Suntem în Europa, dorim apropierea de Țară și integrare europeană, suntem români și limba ni-i română… dar cu privire la alegerile prezidențiale nu suntem prima dată, cred, că oamenii s-au învățat să aleagă grâul de neghină. Sunt convins că majoritatea cetățenilor vor alege grâul. Altă soluție ce va îmbunătăți situația nu se vede.

Și chiar dacă liderul socialiștilor se dorește tare președinte, să se mai uite înapoi ce a făcut bun în țara asta și ce rău, și acum e momentul să se spovedească ca popa să-i ierte păcatele. Altfel nu va ajunge președinte și nici în rai nu va nimeri.

Ion Dobrescu,
Cahul 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *