Actualitate

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII: Să fie oare autodenunțul lui Shor chiar totalmente autosalvator?

Dar dacă, printr-o minune, asta s-ar realiza, pentru orice om cu o cât de puțină cumsecădenie – și , la sigur, nu numai de la noi – va rămâne actuală întrebarea din titlul acestor rânduri. Asta pentru că nu e nevoie de cine știe ce studii, ca să înțelegi că nu există nuciun temei cât de cât rezonabil pentru ca autodenunțul lui Shor să-l scutească de răspundere totală pentru faptul că i-a dat (dacă i-a dat) lui Filat mita de sute de milioane de dolari. Căci, dacă înțeleg corect, Shor are, în legătură cu acest caz, două păcate mari.

Primul său păcat e însuși faptul că a mituit. Chiar dacă admitem că mita i s-a cerut lui Shor de către cel care o primea, fostul șef al BEM a acceptat să o facă nu fără interese personale – ca mulțumire, e de bănuit, pentru că primise acel post, dar și pentru a și-l fi păstrat cât mai îndelung… Ei bine, o lege diocheată, ca să nu zic idioată, a RM, ni se spune, prevede absolvirea de răspundere a celui care s-a autodenunțat. Ba și că ea ar fi aplicabilă chiar și în acest caz de mituire cu o sumă astronomică, dacă avem în vedere marea sărăcie ce domină în RM de atâta timp. Dar suntem nevoiți să înghițim și asta, dacă avem astfel de legislatori și justiția pe care o avem…

Însă nu avem nicidecum voie să uităm că Shor are, precum am menționat, și un al doi-lea păcat, în legătură cu BEM. Și anume, că el a dat acea mită nu din propriul său buzunar, ci din banii deponenților, bani pe care avea datoria din oficiu ca să-i fi administrat normal, în interesele celor cui aparțineau. Și dacă, pentru însuși faptul că a acceptat să dea acea mită, Shor, odată ce s-a autodenunțat, merită, zice-se, ca să fie iertat, pentru cel de-al doilea său păcat, legat de acest caz, el trebuie neapărat să fie tras la răspundere. Cel puțin, prin restitu-irea către BEM a acelei sume cu care, precum a declarat, l-ar fi mituit pe ex-premierul Filat.

Iar dacă acei bani nu vor fi restituiți de către Shor, asta va echivala cu îndemnul justiției de pe Bâc către toți potențialii mari hoți din RM: Furați, băieți, cât mai mult!!! Doar să nu uitați ca, la momentul cel mai oportun pentru fiecare dintre voi, să vă autodenunțați…

(Am scris cele de mai sus, pornind și de la o experiență interesantă a RFG. Acum câțiva ani, când printr-o operație specială s-au aflat numele multor nemți cu bani depuși în unele bănci elvețiene, ca astfel ei să nu fi plătit propriei lor țări impozitul cuvenit, însuși faptul acelor evaziuni fiscale le-a fost iertat vinovaților. Dar asta nu fără ca ei – făcând benevol coadă – să fi achitat operativ către stat sumele respective… Inclusiv, zice-se, și unii dintre cei ale căror nume încă nu fuseseră descoperite printre evazioniști… Și asta într-o țară ceva mai puțin săracă decât RM!..)

P. s.: Crăciun fericit și Revelion frumos, urmat de un an cu sănătate și
cât mai mult alt bine – întregii echipe TIMPUL și cititorilor Dvs.!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *