Social

Scrisoarea săptămânii: Un decret privind onoarea şi demnitatea

Se ştie că exemplele bune trebuie să fie urmate. După cel de-al Doilea Război Mondial, în Italia a fost adoptată o lege, în conformitate cu care persoanele decorate cu cea mai înaltă distincţie militară se bucură de onorul militarilor de toate gradele. În faţa lor îşi dau onorul inclusiv generalii. Se zice că legea respectivă ar fi şi astăzi în vigoare în această ţară.

Cea mai înaltă distincţie militară în R. Moldova este Ordinul „Ştefan cel Mare”. Propunerea mea, domnule Preşedinte, este să emiteţi un decret similar. Pentru aceasta nu e nevoie de cheltuieli materiale, ci doar de dorinţă, voinţă şi respect faţă de aceşti bărbaţi ai neamului.

Ar fi bine ca decretul să mai prevadă şi alte momente importante, cum ar fi, de exemplu: urmaşii acestor persoane să poată fi, la dorinţă, înmatriculaţi fără plată în instituţiile de învăţământ aflate în subordinea ministerelor de forţă; primarii localităţilor unde locuiesc persoanele decorate cu Ordinul militar „Ştefan cel Mare” să le acorde acestora titlul de cetăţean de onoare; în caz de deces, să fie înmormântaţi cu cele mai înalte onoruri.

Un astfel de decret va repune lucrurile la locul lor. Va fi respectată vitejia, onoarea şi demnitatea. Iar toate acestea vor fi un exemplu bun pentru tânăra generaţie.

Cu profund respect,
cetăţeanul Vlad Butnaru,
cititor fidel al ziarului TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *